Çekoslovakya'nın 1 Ocak 1993 tarihinde barışçı bir şekilde Çek Cumhuriyeti ve Slovakya adında iki ülkeye ayrılması olayı. Çekoslovakya I. Dünya Savaşı'nın sonunda Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun parçalanması üzerine kuruldu. 1917 yılında ABD'nin Pittsburgh kentinde Çekoslovakya 'nın ilk devlet başkanı Tomáš Garrigue Masaryk ve diğer Çek ve Slovak siyasetçiler toplanarak iki ulusun eşit bir şekilde temsil edildiği bir devletin kurulmasını kararlaştırdılar. Böylece Çekoslovakya kuruldu.

Ancak birçok Slovak bu birleşmeye karşıydı. 1939 yılında Alman devlet başkanı Adolf Hitler'in teşvikiyle ilk Slovak Cumhuriyeti kuruldu. Ancak 1945 yılında II. Dünya Savaşı'nın sonunda bölgeyi işgal eden Sovyetler Birliği
Çekoslovakya Sosyalist Cumhuriyeti'ni kurdu. Dağılması 16 Kasım-29 Aralık 1989 arasında meydana gelen Kadife Devrimi ile Çekoslovakya 'da komünizm sona erdi. Václav Havel devlet başkanı seçildi. 1990'lara gelindiğinde Çek Cumhuriyeti'nin GSMH'si Slovakya'da yüzde 20 fazlaydı.

2016'da ise Çek Cumhuriyeti ismini değiştirerek Çekya oldu. Ülke yeni ismini Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kurumlara bildirdi.Prag yönetimi yürürlüğe giren resmi değişikliği ve ülkenin yeni adının İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, Arapça ve Çince'deki versiyonlarını başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kuruluşlara bildirdi.Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Michaela Lagronova ülkenin yeni adına kullanım zorunluluğu getirilmeyeceğini ve ismin uluslararası toplantılarda hemen kullanılmayacağını açıkladı.

Editör: TE Bilişim