2016 yılında kendini dövme sektörüne adamaya karar vermiş olan Cemil Kutluca, insan hayatına mükemmel dokunuşlarda bulunuyor ve sketch dövme yapmaktan oldukça keyif alıyor.

Dövme sektörüne nasıl başladın?

Çocukluğumdan gelen çizim alışkanlığım vardı. İlk okul ve lise dönemimde grafiti ve illüstrasyon ile devam ettim. Aynı zamanda seyahat etmeyi çok sevdiğim için dünyanın her yerinde yapabiliceğim ve yeteneğimin olduğu bir meslek aramaya başladım. Bu şekilde dövme hayatım başlamış oldu.

Ne kadar süredir dövme yapıyorsun? 

Yaklaşık 5 yıldır yapıyorum. 3 yıldır  profesyonel olarak yapıyorum diyebilirim. 

Kendi tarzını nasıl tarif edersin? 

Birkaç farklı tarzda dövmelerimi tasarlıyabiliyorum. Bunlardan en keyif aldığım genelde sketch çalışmalarım oluyor. Çalışmalarımda ham bir görsellik tutmaya çalışıyorum. Çizgilern kağıda çizilmiş gibi durması aynı zamanda belirsiz bazen hızlı baze detaylı çizilmiş sketchler halinde yansıtmaya çalışıyorum.

Bize dövmenin tarihinden bahseder misin?

Bilinen en eski dövme yaklaşık 5000 yaşındadır. Farklı coğrafyalarda dövme yerlilerin kendileri diğer gruplardan ayırmak için veya dini amaçlar için kullanıldığını göstermektedir. 
Dövme bilinen insanlık tarihi için güçlü bir ifade yöntemi olmuştur ve günümüze kadar ulaşmıştır.

Ülkemizde dövme sektörünün avantaj ve dezavantajlarından bahseder misin?

Türkiye'de dövme sanatçısı olmak biraz zorlayıcı bir durum çünkü kullandığımız malzemelerin çok büyük bir kısmı yurtdışından geliyor ve döviz kurlarının yükselişi daha da pahalanmasına sebeb oluyor. Diğer yandan ise insanların hala büyük bir kısmı dövmeye yabancı ve dövmesi olan insanlar hakkında ön yargıları bulunmaya devam ediyor. Avantajlı yanı ise genç jenerasyonun bu işe karşı ilgili olması

Hayallerin nedir?

Seyahat ederek bu mesleği dünyanın bir çok ülkesinde yapmayı planlıyorum. Dünya çapında büyük ustalarla çalışıp kendimi geliştirebilmek en büyük hayalllerimden biri.

Editör: TE Bilişim