Amerika Birleşik Devletleri – Meksika Sınırı

Amerika Birleşik Devletleri’nin Meksika sınırıyla ilgili bugüne kadar duymuş olduklarımız daha çok yasa dışı işlerden, kaçakçılıktan ve iki ülke arasındaki çekişmeden ibaret.

Olumsuzluklara önlem olması amacıyla da yetkililer tarafından çok katı güvenlik önemleri uygulanıyor. Kaçak göçmenlere karşı Amerikan hükümetinin pek de sevgi dolu olduğu söylenemez.Buraya kadar her şey; tam da alışık olduğumuz gibi. Oysa iki ülkenin kesişiminde yer alan Naco’da bundan farklı sahnelere rastlayabileceğiniz bir dönem var.

Naco; Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona Eyaleti’nde yer alan bir sınır yerleşimi. Arizona’ya bağlı bin kişi nüfuslu Naco’nun hemen karşısında ise, yine Naco olarak anılan bir Meksika kasabası var! Bu kez Sonora eyaletine bağlı bulunan kasabanın nüfusu 6 bin kişinin üzerinde.

Esasında komşu olmalarına rağmen artık Meksika ve Amerika vatandaşı olarak ayrılan iki ülke halkı; yılda bir kez düzenlenen Fiesta Binacional kapsamında bir araya geliyor. Piknik, dans, şiir ve müzikten oluşan etkinliğin en güzel rengi ise; sınır çitlerinin voleybol filesine dönüşmesi! İki ülke arasındaki ilişkileri yumuşatmanın bundan daha güzel bir yolu gerçekten de düşünülemez.

Pakistan – Hindistan Sınırı

1947 yılından bu yana, istisnasız her yeni günde törenlerle kapanan bir sınır kapısına götüreceğiz şimdi sizi. Bazı ülkeler sınır kavramıyla adeta dalga geçerken; bazıları için ülke sınırları son derece anlam yüklü.

Neyse ki Pakistan ve Hindistan aralarındaki rekabeti bir tür gösteriye dönüştürerek bu törenleri son derece turistik bir hale getirmiş durumda. Pakistan’ın Wagah kenti ve Hindistan’ın Amritsar kentini ayıran sınır kapısı; her iki ülke için de turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerler arasında.

Sınır bölgesinin her iki yanında da törenleri izlemek için gelen kişilere ayrılan tribünler var. Hem yerliler hem de turistler bu seramoniye büyük ilgi gösterdiği için yerler 2 saat kadar öncesinden dolmaya başlıyor. Toplam izleyici sayısının 40 bini bulduğu özel günler var. Üstelik okul gibi kurumlar da vatan sevgisi kapsamında öğrencileri ile birlikte buraya toplu geziler düzenleyebiliyor.

Tören başladıktan sonra ise yaklaşık 1 saatlik bir zaman dilimine yayılıyor. Postallarının altındaki demirler eşliğinde yürüyen askerler, iki tarafından birbirine güç gösterisi niteliğinde gösterdiği yumruklar, dans gösterileri ve gazi yürüyüşleri tören işleyişine dahil.

Günün sonunda ise, sert bakışlı iki askerin tokalaşması ve karşılıklı olarak bayrakların indirilmesi ile tören son buluyor. Güneşin batışı tören saatini ifade ederken, sabahları saat 09.00’daki açılış bu kez törensiz olarak gerçekleştiriliyor.

Hollanda – Belçika Sınırı

İki ayrı ülkenin aynı kasabada yaşayan sakinlerini vergi gibi gereklilikler ayırıyor. Hollanda yönündeki Baarlee Nassau’da yaşayanlar vergilerini Hollanda hükümetine, Barlee Hertog’dakiler ise Belçika hükümetine ödeme yapıyorlar örneğin.

Tütün satışı gibi yasal konularda da vergiler farklı işlediği için; aynı ürünler diğer ülke sınırından çok daha ucuza alınabiliyor. Hollanda ile Belçika arasında sadece yürüme mesafesi olduğunu düşünürsek kimse de karşı ülkenin marketine gitmeye üşenmiyor tabii!

Her iki kasabanın da bu şekilde sınırlarını paylaşmaktan memnun olduğunu söyleyebiliriz. Yabancı turistler, sırf sınırlar arasında fotoğraf çektirmek ve iki ülkeyi ayıran bir kafede kahve içmek için bile olsa burayı keyifle ziyaret ediyor!

İtalya – İsviçre Sınırı

Dağların ayırdığı iki yeni ülkeyle yolumuza devam edelim. Bu kez Avrupa kıtasında; İtalya ve İsviçre sınırları boyunca uzanan Alp Dağları’ndayız. Söz konusu Avrupa olunca; tıpkı Belçika ile Hollanda arasında olduğu gibi burada da sembolik bir sınır var.

1893 yılında inşa edilen tek bir bina; iki ülke için sınırın kesişimini ifade ediyor. Burası halen iklimler üzerinde yapılan araştırmalarda kullanılan bir merkez. Binada hem İsviçre hem de İtalya bayrakları ile karşılaşmanız mümkün. Buraya yalnızca tırmanışla ulaşılabilmesi ise mekanı meraklı gözlerden uzak kılıyor.Alp Dağları’nın İsviçre ile İtalya kesişimine denk gelen bölümü Matterhorn olarak anılıyor. Bu dağı gördüğünüzde mutlaka tanıyacaksınız çünkü burası dünyanın en çok fotoğraflanan manzaralarından biri. 4478 metre yüksekliğindeki Matterhorn zirvesinin popülaritesi Everest ile yarışır nitelikte. Dağcılar da buradaki adrenalini asla hafife almıyor.

Matterhorn Dağı’nı isterseniz İsviçre’nin Valais kantonuna bağlı Zermatt kasabasından, isterseniz de İtalya’nın Breuil Cervinia kasabasından doya doya izleyebilirsiniz. Dağın güney yüzü İtalya’ya, kuzeyi ise İsviçre’ye bakıyor.

İspanya – Fas Sınırı

İspanya ile Fas arasında uzun yıllardır süregelen bir askeri ve siyasi hareketlilik var. Öyle ki; Cebelitarık Boğazı’nda yer alan Ceuta şehri için iki ülkenin anlaşmazlığı bugün bile tam olarak bitmiş sayılmıyor.

Ceuta; İspanya’ya bağlı bulunan ve Kuzey Afrika sahilinde yer alan bir şehir. 18 bin kilometrekare kadar yüz ölçümü olan bu şehrin çevresi ise tamamen Fas ülkesi ile sarılı. Hal böyle olunca; İspanya tarafından inşa edilen ve yükseklikleri 3 metreyi aşan çitler şehirde hemen göze çarpıyor!

İki ülke arasındaki refah seviyesi farkının da, sınırların bu kadar somut ve sevimsiz bir hale gelmesinde rol oynadığını söyleyebiliriz.

Amerikan hükümeti Meksika sınırına nasıl yaklaşıyorsa; İspanya için de Fas sınırı aynı statüde. Pembe hayallerle bir nevi Avrupa’ya geçme hayali kuran Fas vatandaşı göçmenler, İspanya toprağında ne yazık ki pek de hoş karşılanmıyorlar.

Kuzey Kore – Güney Kore Sınırı

Dünyanın bazı yerlerinde sembolik olarak sınır kabul edilen kafelere, marketlere ya da opera binalarına gidip iki ülke arasında komik fotoğraflar çektirebilir ya da arkadaşlarınızla şakalaşabilirsiniz.

Oysa söz konusu Kuzey Kore ve Güney Kore gerginliği ise; mizah anlayışınızın pek bir işe yaramayacağını baştan belirtelim. Hatta sosyal medyada takipçi kazanma hayalleriniz varsa da bu sınır size pek malzeme vermeyebilir. Elektrikli teller ve bubi tuzakları gibi detaylarla dolu olan sınırda zaten çoğunlukla fotoğraf çekmek de yasak.

Bill Clinton’ın zamanında bu sınır için; yeryüzünün en korkutucu yeri şeklinde bir tamlama kullandığını da buraya not düşelim. Kore’de sınırlar ilk kez ayrıldığında ayrı düşen on milyondan fazla insanın bir daha bir araya gelemediği tüm dünya tarafından da biliniyor.

Kuzey Kore ve Güney Kore arasında yıllardır bitmeyen bir çekişme ve teknik anlamda neredeyse bir savaş var. Dolayısıyla da burada askerler de, silahlar da şaka değil. İki ülke arasındaki sınır, tüm dünyanın en silahlı ve en iyi korunan sınırlarından biri.

Güney Kore yönünde Amerika tarafından görevlendirilen askerler de var. Kuzey Kore bunu, kendi egemenliğine karşı da bir tür tehdit olarak yorumluyor diyebiliriz.

Kuzey Kore’nin güneyinde yer alan Panmunjom köyüne gelirseniz; burada konu hakkında turistik bir değerlendirmeyle de karşılanabilirsiniz.

İki ülke arasında barış değil; ateşkes imzalandığını hatırlatalım. Bu durumda iki ülke hala savaşta da sayılabilir. Ancak yine de, Kore Ateşkesi’nden sonra açılan Barış Müzesi’ni de Kuzey Kore’de ziyaret edebilirsiniz. Burada Kore birliklerine teslim olan Amerikan askerlerinin görselleri sizi karşılayacaktır.

Rusya – Amerika Birleşik Devletleri Sınırı

Sık sık birbirine göz dağı veren ve medya kanalları üzerinden atışmayı sürdüren iki süper gücün sınır komşusu olduğunu ilk anda hayal edemeyebilirsiniz.

Oysa Amerika Birleşik Devletleri’nin yüz ölçümü bakımından en büyük eyaleti Alaska ile Rusya’nın doğusu; Bering Denizi’ni paylaşıyor.

Bering Denizi ya da diğer adıyla Bering Boğazı olarak anılan bu su kütlesindeki Diomede Adaları ise; en ilginç ülke sınırlarına güzel bir örnek. Adalar iki kara parçasından oluşuyor. Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı Küçük Diomede Adası ve Rusya’ya bağlı Büyük Diomede Adası tuhaf bir bütün.

Rusya’ya bağlı Diomede adasında ikamet eden kimse yok. Amerika’da ise yüz kişinin biraz üzerinde bir nüfus var.

Adaları ayıran sadece sürekli tartışma halinde olan ülkeler değil. Buralardaki saat uygulamaları da büyük fark gösteriyor. Adaların ortasından geçen zaman değiştirme çizgisi, işleri iyice karıştıran bir detay. Küçük Diomede halkı Cumartesi gününü yaşayıp çaylarını yudumlarken tam karşılarında aheste bir Pazar çoktan başlamış oluyor!

Editör: TE Bilişim