Gülü sevmeyen millet yoktur ama bizim milletimiz kadar seven olmamıştır. Anadolu’da, Mehmedsiz ev olmadığı gibi Gülsüz ev de olmaz. Her evde, Güllü, Gülistan, Gülbahar, Gülbeyaz veya herhangi bir güle rastlanır. Milletimizin bahçesinde de evinde de gül fidanları büyür.  

GÜL, MUHAMMED TERİDÜR

Peygamberimizin gülü cennet çiçeklerinin ulusu olarak övdüğü ve “Kırmızı gül, Allah’ın tezâhürüdür.” dediği rivâyet olunur.

Bir rivâyete göre sahâbeden bir kadın, Peygamberimizin uykuda terlediğini görmüş ve bu ter boncuklarını bir şişeye koymuş. 

Ne kadar doğrudur bilinmez ama işte bu rivâyetler sebebiyle Türk milleti, tam bir gül müptelâsı olmuş ve Peygamberimiz gül koktuğu için gül koklamanın sevap olduğuna inanmıştır.

HER DERDE DEVA

Büyük şair Fuzuli, “Bulunur her derde istersen gülistanda devâ” diyerek asırlar öncesinden güldeki şifaya işaret ediyor. Osmanlıda akıl hastanelerinde, nöbet geçiren hastanın yüzüne gözüne gül suyu serpilirdi. Bu işle vazifeli kimselere de güllâbici denirdi.  

Modern tıp, gülsuyundaki şifayı geç de olsa keşfetti. Hem gülün hem de gül suyunun besin değeri çok yüksek ve kalitelidir. Gülde, sitrik asit, fruktoz, niasin, pantotenik asit, piridoksin, riboflavin, tiamin, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, çinko, lif, protein, folat, A, B3, C, D ve E vitaminleri vardır.

Bu kadar kıymetli bir çiçeği, hem besin olarak hem de cilt için kullanmak sağlığa çok faydalıdır.

Gülsuyu, başlıbaşına bir cilt dostudur.

Nemlendirici özelliğinden faydalanmak için cilt üzerine, göz sağlığı için göze damla şeklinde, saç sağlığı ve güzelliği için saç maskesi olarak kullanılan gül suyu, tonik ve merhem şeklinde de uygulanabilmektedir.

Nasıl ki gül koklamak insanı sakinleştiryorsa gül suyu da cildi yatıştırır, nemlendirir, cilt hastalıklarına karşı korur. Ayrıca saçları da besler ve güçlendirir. Göz sağlığını korur ve gözleri dinlendirir. Bunların yanında gül suyu, diş ve diş eti sağlığını korur, ağız kokusunu da önler.

Gül suyu ile gargara yapmak, diş ve diş etinde oluşan iltihapların giderilmesinde etkili olur.

Editör: TE Bilişim