Terör ve bölücülük alanında sayısız araştırma ve makaleleri bulunan Sönmez, bu kitabında uluslararası bir hukuk kuralı ve insan hakkı haline gelen kendi kaderini tayin hakkının etnik hareketler ve terör örgütleri üzerindeki etkilerini inceliyor. Günümüzde bölücü hareketlerin çoğu bu hakka dayanarak ayrılık taleplerini meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Türkiye uzun yıllardır bölücü terör belası ile karşı karşıya olmasına rağmen bu alanda yeterli çalışmanın olduğunu söylemek mümkün değil. Oysa aynı sıkıntıyı yaşayan ülkelerde birçok akademik çalışma yapılıyor. Kendi sorunlarını masaya yatırmayan ülkeler sonunda o sorunu çözme kapasitesini kaybetmekle karşı karşıya kalıyorlar. Sönmez, yerli yabancı kaynaklara dayanarak son derece önemli ve akademik değeri yüksek bir çalışmaya imza atmış.

Kitapta hem self determinasyonun ne olduğunu, tarihsel süreç içinde nasıl geliştiğini, hem de çeşitli ülkelerdeki ayrılıkçı hareketlerin bu kapsamda değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini öğreniyorsunuz. Kitabı önemli hale getiren ilk defa Türkiye Kürtlerinin bu ilke kapsamında değerlendirilmeye alınarak sonuçlarının son derece objektif bir şekilde ortaya konulması…

Kendi kaderini tayin hakkı yahut İngilizce ifadesiyle Self-Determinasyon ilk defa uluslararası toplumun gündemine Lenin ve ABD başkanı Wilson tarafından getirildi. Aslında Osmanlı İmparatorluğunu bölmek için gündeme getirilen ilke, sonraları devletler arasında güç mücadelelerinin bir aracı olarak kullanıldı. İki lider tarafından ısrarla gündeme getirilmesine rağmen bu iki lider, kendi ülkeleri söz konusu olduğunda bu ilkenin kullanılmasına şiddetle karşı çıktılar. Lenin sıra Sovyetlere gelince, milletlerin boşanma hakkını savunmakla, boşanmaya oy vermenin aynı anlama gelmediğini söyleyecek, Wilson ise ABD gruplardan oluşmamıştır, Amerika’da özel bir milli/etnik guruba ait olduğunu düşünen kişi henüz Amerikalı olamamıştır diyecektir. Bu iki liderin tutumu Sönmez’e göre emperyalizmin bu ilkeyi hangi amaçla kullandığını göstermektedir.

Çeçenistan, Filistin, Katalonya, Kosova gibi halkların durumunu Self determinasyon ilkesi çerçevesinde değerlendiren yazar, Kürt meselesine de neşter vurarak çok önemli bir çalışmaya imza atmış. Nitekim daha kitap piyasaya çıkar çıkmaz Kitapyurdu, İdefiks, Sözcü Kitabevi ve Oda Tv gibi sitelerde satışa çıkarılması bunun göstergesi. SD yoluyla etnik hareketlerin nasıl kışkırtıldığını, etnik grupların nasıl ayaklandırıldığını anlamak için bu kitap mutlaka okunmalı.

Av.Dr. İrfan Sönmez’in Tüm yazıları için tıklayınız

Editör: TE Bilişim