Kadıköy Caferağa Mahallesi Hacı Şükrü Sokağı'nda bulunan ve sanat merkezi olarak kullanılan "İşgal evi"ne geçtiğimiz hafta tebligat gönderilmişti. Tebligatta binanın Maliye'ye ait olduğu gerekçesiyle boşaltılması istenmişti.

Bu sabah erken saatlerde Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Mahalle Evi'ne geldi. Polis ekipleri, sokağı araç ve yaya trafiğine kapattı. Sokak başına da güvenlik önlemi olarak çevik kuvvet polisi yerleştirildi. Binadaki eşyalar özel nakliye araçlarına yüklendiği sırada mahalleli de protesto gösterisinde bulundu. Vatandaşlar, müzik çalarak ve “Gönlümüzün sarayı mahalle evi" ve “Saraya karşı mahalle evi" şeklinde slogan attı.

Mahallelinin bekleyişi ve protestoları devam ediyor.

Gezi'den sonra ortaya çıktı

Gezi eylemlerinin ardından oluşan park forumları mahalle dayanışmalarını oluştururken "işgal evleri" de bu dönemde ortaya çıktı

İstanbul’un ilk "işgal evi" Yeldeğirmeni’nde kuruldu. Ocak 2014’te de Caferağa Dayanışması mahallelerinde kullanılmayan binayı "işgal evi"ne dönüştürdü.

İçinde kütüphanesi, marangozhanesi, karanlık odası ve takas pazarı olan "işgal evi"nde forumlar, atölyeler, sergiler, söyleşiler gerçekleştiriliyor.

Dünyanın pek çok ülkesinde işgal evleri bulunuyor ancak bazı ülkeler bunlara izin verirken bazıları yasaklar getirdi.

İngiltere 2012 yılında, ülkede yaygın olan “işgal evleri faaliyetlerini” yasaklamış ve yasağa uymayanlar için para cezası getirmişti.

Editör: TE Bilişim