Bilinçsiz araç kullanımı kışın etkisini göstermesiyle birlikte trafik sorunlarının da artmasına neden oluyor. Buna bir de kar yağışı vebuzlanma eklenince işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor. 

Güvenlik önlemini almayan sürücüler hem kendi hem de yanındakilerin hayatlarını tehlikeye attıklarının farkında değiller. Halbuki gerekli önlemler alındığında güvenli bir sürüş kaçınılmazdır. İşte bu yazımızda karlı ve buzlu yollarda nasıl araba kullanılacağına dair önemli bilgiler paylaşıyoruz.

Unutmayın ki, aldığınız bu önlemler sizin ve sevdiklerinizin hayatını korumanızı sağlayacaktır.

 


 

Lastik Seçimi

Mutlaka kış lastikleri kullanılmalıdır. Yaz lastikleri gece - gündüz hava sıcaklığı ortalaması +7 derece üzerindeki sıcaklıklarda, kış lastikleri ise gece - gündüz hava sıcaklığı ortalaması +7 derece altındayken tercih edilmelidir. Kış lastikleri aracın kaymasını ve savrulmasını önlerken fren mesafesinin kısalmasını sağlar. Ayrıca, lastikler her gün kontrol edilmeli, havası inmiş lastiklerin kayganlığı arttığı için şişirilmelidir. Dış derinliği 3 mm altına inen lastiklerin mutlaka değiştirilmesi gerekir.

Akü

Kışın soğuk motoru çevirmek daha fazla enerji gerektirdiğinden akülerin de görev yükü artıyor. Kışa girmeden önce akünüzü kontrol etmeniz, şarj gücü azalmışsa şarj ettirmeniz ve kutup başlarını temizletmeniz arabanızın çalışmama riskiyle karşılaştırmaz.

Cam ve Silecekler

İyi bir görüş için camlarınızı temiz tutun ve sileceklerin çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Düzgün çalışmayan sileceklerinizi yenileyin. Yeterli miktarda cam silecek suyu bulundurmayı unutmayın. Cam suyu deposuna koyacağınız az miktarda deterjan ve ispirto donmayı engellerken camların iyi temizlenmesini de sağlayacaktır. Ayrıca, donmuş cama asla sıcak su dökmemeli veya karla ovuşturmamalısınız çünkü bu durum camın çatlamasına neden olabilir. Camın buğulanmasını klimayı çalıştırarak daha hızlı yok edebilirsiniz.

Lambalar

Tüm lambaları kontrol ederek çalıştıklarından emin olun. Buzlanma nedeniyle far ve stop lambalarının aydınlatma performansları düşer bu nedenle bütün lambarı temiz tutun. Görüşünüz azaldığında mutlaka farlarınızı yakın.

Yakıt

Trafikte olası uzun beklemelere ve yolda kalmalara karşı az yakıtla yola çıkmayın. Ayda bir kez yakıt sistemindeki nemin donmasını engellemek amacıyla, deponuza bir şişe buz önleyici katık ekleyin. Yakıt deponuzun yarıdan fazlasının dolu olması borulardaki donmayı önleyecektir.

Motor

Motor bakımı kışın daha çok önem taşıyor. İyi çalışmayan bir motor kışın hiç çalışmayabilir. Bu nedenle motorunuzun bakımını iyi bir serviste yaptırınız. Motor yağını ve yağ filtresini de belirli sürelerde değiştirmek gerekir. Kışa girmeden yağ değişimi yapmanız yararınıza olacaktır.

Araç Giyimi

Otomobil kullanırken mont giymek, bere ve eldiven kullanmak sürüş güvenliğinizi bozar. Aracınızın içi ısındıktan sonra kalın giysileri üzerinizden çıkarmanız rahat bir sürüş sağlayacaktır. Ayrıca, üzerinizdeki karı otomobile binmeden temizlemeniz de, karın içeride buharlaşarak görüşünüzü engellemesini önleyecektir. Aracınızın klima, araç filtresi ve frenlerini de kullanımdan önce kontrol etmeyi unutmayın. 


 

Araç Kullanırken Dikkat edilmesi Gerekenler

Araç kullanmadan önce almamız gereken önlemleri yukarıda sıraladık. Bunun dışında araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenler de güvenli sürüşte büyük önem taşıyor.

•    Karlı ve buzlu yollarda rahat araç kullanmak güvenli sürüşün ilk adımını oluşturuyor. Yani, gazı, freni ve direksiyonu sert kullanmamak ve aşırı hız yapmamak gerekiyor.

•    Karlı ve buzlu yollarda daha uzun mesafede fren yapılabileceği için takip mesafesini uzun tutmak büyük önem taşıyor. 

•    Araç kayma halindeyse, panik yapmadan aracın kaydığı yönde direksiyonu çevirmek, araç izine girdikten sonra ise gitmek istediğiniz yönde direksiyonu çevirmek gerekiyor. 

•    Kaygan ve karlı zeminde önünüzde ilerleyen aracın tekerlek izinde gitmeye çalışmak ve yokuş çıkarken büyük vitesi, aşağı inerken de küçük vitesi kullanmak sizin için büyük kolaylık sağlayacaktır.

Editör: TE Bilişim