Kars Müzesi'nde Ani Ören Yeri'nden 133 Yıllık Rölyef Sergileniyor
Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, "102'nci Yılda 102 Sergi: Cumhuriyet'in Işığında Anadolu'nun Kültürel Mirasına Yolculuk Projesi" kapsamında Ani Ören Yeri'nden çıkarılan eserleri sergiliyor. Sergide, 1892 yılında Nicholas Marr tarafından yapılan kazılarda bulunan ve Hz. İsa'nın figürü olabileceği düşünülen bir taş rölyef de yer alıyor. Bu rölyef, 133 yıl sonra ilk kez halka açık olarak sergileniyor.
Müze Müdürü Hakim Aslan, 130 yılı aşkın süredir devam eden Ani kazılarında ortaya çıkarılan 244 arkeolojik ve etnografik eserin sergilendiğini belirtti. Sergide yer alan eserler arasında, Selçuklu konutlarında bulunan kemik objeler ve 2002 yılında Selçuklu Çarşısı'nda bulunan sekiz köşeli yıldız formundaki lüster tekniğinde yapılmış çini tabak da bulunuyor. Çini tabakta Farsça bir şiir yazısı yer alıyor.
Aslan, sergide ayrıca 2024 yılında yapılan kazılarda bulunan ve 11-12'nci yüzyıllara tarihlenen, Orta Çağ döneminde 'cenneti' simgeleyen tavus kuşu figürlü sırlı kase parçasının da yer aldığını vurguladı. Bu eserler, Ani Ören Yeri'nin zengin tarihini ve kültürel mirasını gözler önüne seriyor.
Kaynak:DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.