~~KASABA POLİTİKACISI ya da "ORTA KÜLTÜR TUZAĞI"

[...]

Siyaset yapmayı "zübüklükten" kurtarmanın gereği üzerinde duran bir değerlendirme. VUCA, dalgalanma [volatility] belirsizlik [uncertainty] karmaşa [Complexity] ve muğlaklık [ambiguity] sözcüklerinin İngilizce karşılıklarının baş harfleri. VUCA ortamın izlenmesinin önemini şöyle anlattım: Böyle bir ortamda iş süreçleri ve işgücü profillerinin sürekli değişmesi ihtiyacını siyaset üretimi içselleştirmez, toplumsal tartışmanın odağına yerleştirme becerisini gösteremezse "toplumsal katılımın" yaratacağı ortak akıl ve girişimcilik enerjsinin israf edilme olasılığı yükselir.

Yazıda kasaba kültürü ve kasaba politikacılğını aşmadan çağımızın gelişmelerini okuyamayacağımız genellemesini de yaptım. Ege Cansen köşesinde benim epey zamanadır "kasaba kültürü" kavramı içinde eleştirdiklerimi "orta kültür tuzağı" diye adlandırdı.

Yazıda kasaba kültürü ve kasaba politikacılğını aşmadan çağımızın gelişmelerini okuyamayacağımız genellemesini de yaptım. Ege Cansen köşesinde benim epey zamanadır "kasaba kültürü" kavramı içinde eleştirdiklerimi "orta kültür tuzağı" diye adlandırdı.

Daha önce de anlattım. 1990'lı yılların hemen başında Gürcistan' a gidip cam konusunda inceleme yapmıştım. Gece tiyatroları dolaşmış, çok sayıda tiyatronunun doluluk oranı karşısında bu küçük, naif kentin kentsel işlevi karşısında şaşırmıştım...Yaklaşık on yıl sonra gece tiyatroları dolaşmış, kapanan tiyatrolar yanında doluluk oranındaki düşüşten tedirgin olmuş Guram Galogre' nin evine koşmuş, "Guram ne oluyor; tiyatrolar yok oluyor!" diye şaşkınlığımı anlattığımda, daha sözüm bitmeden işaret parmağını sallıyarak, " Rüştü Bey, Rüştü Bey; unutma kültür paranın izine basarak yürür!" yanıtını vermişti.

Bir tanıdık politikacı, telefonda "kasaba kültürünün türevi olan kasaba politikacısı" kavramına sık gönderme yaptığımı, okurun işini kolaylaştırmak için "kasaba politikacının özelliklerini" açıklamamı istedi.

Kasaba politikacısı dediğimde, hangi özelliklerden söz ettiğimi on ayrı kriterini açıklamaya çalıştım:

Kasaba Politikacısının Özellikleri

1. Kasaba politikacısının en önemli göstergesi, herhangi bir ilke, kural, standart, kuram, bilgisi olmadan, sadece kulaktan dolma bilgiyle siyaset yapmaya iman etmiş; o nedenle, dedi-kodu, dedim-dedi düzeyini aşamımış olmaktır.

2. Kasaba politikacılığı, bir güce yamanarak, değer katmayan sadakat, sorgulamayan itaat, tartışmadan alkışlayan dalkavukluktur.

3. Kasaba politikacılığı, farklı olan ve kendinden önde bulunanan değerli insanları karalayarak, çelmeleyerek, pusu kurarak, arkadan vurarak, duello cesareti göstermeden siyaset ortamında dolaşmaktır.

4. Kasaba politikacılığı, insanların kim olduklarına odaklanma, hangi inanca, hangi aşirete, hangi cemaate, ırka, mahalleye, kente, kasabaya munsup olduklarını esas alan ittifaklar üzerinden siyaset yapmaya çabalamaktır, insanların ne yaptıklarını önemsememektir.

5. Kasaba politikacılığı, siyaseti ayırma, gruplaşma, çatışma, düşman yaratma üzerinde kurgulayarak, kendi dar çevresi ve dükalıklarıyla sadece makam ve mevki arayışı, kişisel tatmin peşinde olmaktır.

6. Kasaba politikacılğı, fiziki ve entelektüel değer katmadan, ortada görünerek "meydan amirliiği" ile "siyaset üretimini" ayırmayan "şark kurnazlığı"dır.

7. Kasaba politikacılğı, yöre ile ilgili hiçbir proje üretmeden, projeleri kitlelere ulaştırılması için emek ve zaman harcamadan, kitlelerin maddi ve kültürel zenginliğini artırma motivasyonunu yükseltecek işbirlikleri için çabalamadan, kendi çıkarlarından bir kıymık bile ödün vermeden, makam ve mevki sahibi olmanın ilkesiz tutkusudur.

8. Kasaba polikacılığı, "sadece ben bilirim, benden büyüğü yoktur" ego şişirmesi nedeniyle "topraklara ve kurumlara küsülmez" evrensel ilkesini görmezden gelmek; toplumun diğer aktörlerine tepeden bakmak,"sorgulamayan toplumların" yarattığı boşlukları değerlendirme fırsatı yakalamış olmaya aşırı değer yükleyerek, kuruluşlara, kurumlara ve yöreye orta vu uzun dönemde verilen zararı irdelemeyen, "kendine ayna tutmasını" bilmeyen, akıl gözü kapanmış davranışlara sahip olmaktır.

9. Kasaba politikacılığı,en saydam ortamlarda, konuyu bilenlerin huzurunda tartışarak düşünceleri arındırmanın etkin aracı olan gönüllü "hesap verme" ilkesinden kaçınmayı şiar edinen erdemsizliktir.

10. Kasaba politikacılığı, kendisini doğrudan ya da dolaylı ilgilendiren olay ya da olguların eleştirileri karşısında "açık hesap verme özgüveni" yerine "kulakları sağır eden sessizliğin karanlığına" sığınma kolaycılığı ve ilkelliğidir.

Kasaba politikacıları siyasi yaşamımıza egemense, dalgalanmaların alabildiğine arttığı, belirsizliklerin karar vermeyi güçlüştirdiği, karmaşanın çok etkin işbirlikleri gerektirdiği ve muğlaklıkta ilerlemenin yetkinlikler istediği bu çağda, Daron Acemoğlu'nun altını çizdiği Sanayi Devrimi'ni kaçırmış tipik ülkelerden biri olmamıza bir yenisini ekleriz. Bilgi Toplumu'nun fırsatlarını kaçırarak, bizi sevmeyenlerin, "Türkler fırsat kaçırma fırsatını asla kaçırmaz" sözünü haklı çıkarırız...

 R. BOZKURT / 20.9.14

Editör: TE Bilişim