Merkez Başkanı Sadi Somuncuoğlu’nun, faaliyetlerini ve Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu özetleyen konuşmasından sonra, 5 ayrı dalda, 10 kişiye armağan verildi.

Buna göre:
Atatürk Türk Milliyetçiliği Armağanı Emekeli Büyükelçi Şükrü Elekdağ ve Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya, Ziya Gökalp Bilim Armağanı, Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı ve Prof. Dr. Mustafa Erkal’a, İsmail Gaspıralı Türk Dünyası Hizmet Armağanı, Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ve Türk Dünyası Müzikleri’nin üstadı Bünyamin Aksungur’a, Namık Kemal Özgür ve Demokrat Basın Armağanı, Yaşar Okuyan ve Arslan Bulut’a, Yahya Kemal Beyatlı Fikir/Sanat/Edebiyat Armağanı, Türk Dünyası Sanatçısı Azerin ve Eğitimci /Edebiyatçı Hasan Kallimci’ye takdim edildi.

Armağanlar, Atatürk’ün çerçevelenmiş kalpaklı bir fotoğrafı ile Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun tarafından hazırlanıp yayınlanan Divan-ı Lügaat’it Türk tercümesinden oluşuyordu.

İlber Ortaylı yola çıkmasına rağmen İstanbul’daki hava şartları, Azerin Hanım Azerbaycan’da ayrı bir programda olması ve Ethem Ruhi Fığlalı da eşinin rahatsızlığı yüzünden programa katılamadıkları için gönderdikleri mesajlar okundu.

Armağan alanların, adeta birer konferans mahiyetinde yaptıkları konuşmalar da ilgi ile dinlendi. Sıra Türk Dünyası müziklerinin büyük ustası Bünyamin Aksungur’a geldiğinde, ödülünün, yıllar önce Öğretmen Okulunda Matematik Öğretmeni olan Saime Yeniköse’ye verdirilmesi O’nun için de sürpriz oldu ve programa ayrı bir güzellik kattı. 

Bünyamin Aksungur, yeni çıkardığı ve iki gün önce de haberini yapmış olduğumuz “Canan Uykuda” isimli albümü için yaptığı çalışmaları ve çıkış hikâyesini anlattıktan sonra aldı kopuzunu eline ve Kerkük’ten başlayıp İran’ı, Turan’ı dolaşarak Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan, derken Azerbaycan üzerinden Kırım’a, oradan Balkanlar’a uzanıp Türkiye’ye geldi ve Türk Dünyası müziklerinden örnekler vererek salonu hınca hınç dolduranları coşturdu.

Aksungur’un, Ahenk Müzik tarafından piyasaya çıkarılan albümü müzik marketlerde ve D&R’larda satışa sunulmuş durumda. Bu albümde, Ak Bulak, Canan Uykuda, Kar etmez Ahım, Ural Dağı, Öz Yurtunğda Geda Bol, Bozdoğan Zeybeği, Ana Yurdum, Yelpesse, Uçraşkanda, Börlügen, Mağusa Limanı, Daraktuu Kıştak Çetinde ve Vırmanda Şırlara isimleri altında 13 eser yer alıyor. Canan Uykuda serisi tamamlandığında bu sayı 40’ı bulacak.

Armağan alanlar arasında bulunan Hasan Kallimci de tıpkı Bünyamin Aksungur gibi öğretmen kökenli olup Edebiyatımıza kazandırdığı tarihi, edebi pek çok eseri var. Özellikle, çocuklar için hazırladığı 24 Türk Destanı’nı konu alan kitapları büyük ilgi gördü ve pek çok okulun kütüphanesine girdi.

    

Editör: TE Bilişim