1) In This World - Bu Dünyada (2002) IMDb: 7,3

Günümüzde uluslararası ilişkilerin en önemli konularından biri şüphesiz göç/mültecilik. "In This World", Pakistan’daki mülteci kampından ayrılan iki gencin Avrupa’ya göç etme hikayesini anlatan oldukça etkileyici bir yapım.

2) District 9 - Yasak Bölge 9 (2009) IMDb: 7,9

Mülteci olma durumunu çok iyi anlatan bir diğer yapım ise ‘District 9’. Film, öteki olarak kodlanan mültecilerin yaşadıkları zorlukları ve toplumun mültecileri dışlama ama onlardan yararlanma pratiklerini anlamak açısından oldukça değerli.

3) Dirty Pretty Thing - Kirli Tatlı Şeyler (2002) IMDb: 7,3

‘Dirty Pretty Thing’, 1. Dünya ülkelerinde ‘illegal’ biçimde barınmaya çalışan mültecilerin toplum ve sistem tarafından sömürülmesini anlatan bir yapım.

4) Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb - Garip Doktor (1964) IMDb: 8,4

Daha geleneksel uluslararası ilişkiler konularına ilgi duyanlar için Soğuk Savaş ve dönemin güvenlik politikaları hakkında da çok güzel filmler mevcut. Bu konuda akla gelen ilk film elbette ki Stanley Kubrick’in ‘Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb’. Nükleer caydırıcılığı muhteşem bir şekilde işleyen bu siyasi hicivi uluslararası ilişkilere ilgi duyan herkes izlemeli.Daha geleneksel uluslararası ilişkiler konularına ilgi duyanlar için Soğuk Savaş ve dönemin güvenlik politikaları hakkında da çok güzel filmler mevcut. Bu konuda akla gelen ilk film elbette ki Stanley Kubrick’in ‘Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb’. Nükleer caydırıcılığı muhteşem bir şekilde işleyen bu siyasi hicivi uluslararası ilişkilere ilgi duyan herkes izlemeli.

5) Fail Safe - Mutlak Savaş (1964) IMDb: 8,0

Bu konuda bir başka muhteşem yapım da ‘Fail Safe’. Hem caydırıcılık, hem de soğuk savaş dönemi açısından oldukça bilgilendirici bir film olan ‘Fail-Safe’ de uluslararası ilişkiler öğrencileri için mutlaka izlenmesi gerekenler kategorisinde.

6) Threads (1984) IMDb: 8,0

Nükleer savaşı konu alan bir diğer yapım da ‘Threads’. Film, nükleer savaşa giden politikaların nasıl adım adım tırmandığını ve olası bir nükleer savaşın insani açıdan sonuçlarını gösteriyor.
Önemli not: film rahatsız edebilecek sahneler içermekte.

7) Gandhi (1982) IMDb: 8,0

‘Gandhi’ de konunun kült filmlerinden. Tahmin edilebileceği gibi film Gandhi’nin hayatını ve Hindistan’ın bağımsızlık sürecini anlatıyor.

8) La Battaglia di Algeri - Cezayir Savaşı (1966) IMDb: 8,1

‘La Battaglia di Algeri’ (Cezayir Savaşı) da konunun kült filmlerinden. Dönemi açısından oldukça cesur olan bu film, Fransa’nın Cezayir’de ‘mekanın sahibi’ olmadığını ve kolonyal bir güç olduğunu gösteren ve Cezayirlilere öznelik veren önemli bir yapım.

9) The Great Dictator - Şarlo Diktatör (1940) IMDb: 8,4

‘The Great Dictator’ konunun klasiklerinden. Faşizmi muhteşem bir dille eleştiren Charlie Chaplin’in bu filmi Uluslararası İlişkiler öğrencileri için mutlaka izlenmesi gerekenler kategorisinde.

10) No Man’s Land - Tarafsız Bölge (2001) IMDb: 7,9

'No Man’s Land’ ise Bosna Savaşı'nı, BM ve medyanın rollerini sorgulayarak ele alan bir dram/kara mizah örneği.

Editör: TE Bilişim