Bir gemi düşünün... Hem denizde, hem karada vatana hizmet eden...

Mesudiye Zırhlısı, İngiltere'deki Thames Ironworks and Shipbuilding Company tersanelerinde üretilmiş ve 1874 yılında da suya indirilmiştir. Bu gemi Osmanlı'nın amiral gemisiydi ve 1877-78 yılında Osmanlı Rusya savaşı ve 1897 Osmanlı Yunan Savaşı'nda hizmet verdi.

Eskiyen zırhlı, 1903 yılında İtalya'da Cenova tersanelerinde bakıma alındı. Daha sonra Balkan Savaşları'nda görev aldı. Bu savaşlar sırasında İmroz Deniz Muharebelerinde çok ağır bir hasar aldı. Hasarlar tam olarak tamir edilmedi ama Mondros Deniz Muharebesi'ne katıldı ve Şarköy'deki Bulgar mevzilerini etkisiz hale getirdi. 

1. Dünya Savaşı'nda listeden çıkarıldı

1. Dünya Savaşı'nda listeden çıkartılan Mesudiye Zırhlısı, hurda olacağı günleri bekliyordu fakat bu gemiye tekrar ihtiyaç duyuldu. Büyük savaş başlamıştı, düşman Çanakkale'ye hücum için hazırlanıyordu... Mesudiye Zırhlısı Çanakkale'deki Sarısığlar Koyu'ndan ''Yüzer Tabya'' olarak hizmet edecekti. Mesudiye Zırhlısı, Çanakkale'nin ilk günlerinde İngiliz B11 denizaltısı tarafından bombalandı ve alabora oldu. Zırhlıda görevli 34 askerimiz şehit düştü.

Karadan devam etti

Alabora olan Mesudiye Zırhlısı, Baykuş Tepe'deki batarya mevzilerine taşındı. 18 Mart 1915 günü Fransız donanması olan Bouvet'in batmasında önemli rol oynadı. Mesudiye zırhlısı batmıştı, ama karadan da olsa vatana hizmet vermeye devam ediyordu...

Editör: TE Bilişim