Samsun'da Kültür Yolu Festivali'nde 300 yıllık zembil geleneği tanıtıldı
Samsun'da düzenlenen Kültür Yolu Festivali'nde, Bafra'nın 300 yıllık el sanatı geleneği olan zembil, usta öğretici Nuran Güngör tarafından Samsun Kent Müzesi'nde sergilendi. Güngör, festival kapsamında vatandaşlara zembil yapımını uygulamalı olarak gösterdi ve bu geleneği Samsun'da yaşatmaya devam ettiklerini vurguladı.
Güngör, zembilin klasik formunun dışına çıkarak modern ürünler ürettiklerini belirtti. Plaj çantaları, küçük objeler, mumluklar, yöresel lezzetler için özel kutular ve kalemlikler gibi çeşitli ürünler ürettiklerini söyledi. Bafra'nın lokum ve nokulu gibi yöresel lezzetlerinin tanıtımında da zembil kutularını kullandıklarını ifade etti.
Zembilin tarihçesi ve üretimi hakkında detaylı bilgi veren Güngör, geçmişte pazar taşıma aracı, çamaşır ve çorap selesi olarak kullanıldığını, ayrıca ojeler ve süs eşyaları gibi farklı amaçlarla değerlendirildiğini anlattı. Mısır yeleği ve Kızılırmak Deltası'nda yetişen kındıra kullanılarak yapılan zembilin, bu yıl Bafra'nın 600 yıllık sele sepet geleneğiyle birleştirildiğini ve Ramazan ayında çocukların şeker toplama geleneğinde kullanıldığını belirtti. Bu sayede hem bitkisel örücülük geleneğini hem de eski bir geleneği yaşatmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.