“Kailasa Lordu” olarak çevrilen Kailasanatha olarak da bilinen Kailasa Tapınağı batı Hindistan’da Maharaştra eyaletinde bulunan eski bir Hint tapınağıdır. Bu tapınak, 34 kaya manastırı ve tapınağı içinde barındıran Ellora Mağaraları’nın bir parçasıdır.

Bu tapınak adını Hint Tanrısı Şiva’nın Himalayalar’daki yerleşim yeri olan Kailasa Dağı’ndan almıştır. Bu tapınağın, milattan sonra 8. yüzyılda Raştrakuta İmparatorluğu’nun 1. Krişna hükümdarlığı döneminde inşaa edildiğine inanılır. Kailasa Tapınağı, Şiva’nın kutsal dağını temsil ettiği için bu tapınak bu Hint tanrısına ithaf edilmiştir. Kailasa Tapınağı’nın milattan sonra 757 ve 783 arası inşaa edildiği düşünülüyor. Bu harika tapınağın inşaası için yaklaşık otuz yıl gibi bir süre boyunca Charanandri tepelerindeki dikey bazalt uçurumlardan 200.000 ton (bazı kaynaklara göre 150.000 ila 400.000 ton arası) taş çıkarıldığı tahmin ediliyor. Ayrıca, tapınağın sadece keski ve çekiç kullanılarak yontulduğu da söyleniyor.

Ortaya çıkan Kailasa Tapınağı her açıdan tanrılara bir övgü niteliğindeydi. Bu başarıyı gerçekleştirmek için gereken yaratıcılığın yanında Kailasa Tapınağı, sayısız heykeliyle de kayda değer bir tapınaktır. Mesela bahçenin tam ortasında Şiva’nın kutsal ineği Nandi’nin Shivalinga’ya bakan bir heykeli bulunuyor. Bu tip geleneksel özellikler Şiva için inşaa edilen tüm tapınaklarda bulunur. Tapınağın zemininde fil heykelleri bulunur, bu heykeller bakana tapınağın sanki bu hayvanların sırtında taşınıyormuş izlenimini verir.

Ayrıca, Kaliasa Tapınağı’nda karmaşık biçimde yontulmuş çeşitli oymalar bulunabilir. Bunlardan bazıları çok önemli olan Mahabharata ve Ramayana destanlarının tasvirleridir. Buna ek olarak, tapınağın güneydoğu galerisinde Hint tanrısı Vişnu’yu tasvir eden 10 farklı oyma bulunur.

Editör: TE Bilişim