''Türk'' aslında bir ırk değil de üst tanımlama olarak tanımlanabilir. Yani koca bir aileyi kapsayan koca bir şemsiyedir. Örnek olarak Slav ve Cermenleri gösterebiliriz. Türk adı altında iki ana grup bulunur biri oğuz diğeri kıpçak.

Önce Kıpçak Türklerinden bashedelim... Kıpçak Türkleri: Kazak, Özbek, Kırgız dediğimiz doğu türkleridir.Kıpçaklar, Siriderya, İdil ve Don arasında, Kafkas ve Kırım dağlarında, Hazar'ın Kuzey düzlüğü ile bugünkü Kazakistan'ın orta ve kuzeybatı kısmında yaşayıp pek çok Türk kavmi ile karışmışlardır. Oğuz Türkleri ise Orta Asya'nın Maveraünnehir bölgesinden çıkmadır. Maveraünnehir, Orta Asya'da, Ceyhun ve Seyhun nehirleri arasında kalan tarihi bölgedir. Bugün bu bölge Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan arasında bölünmüştür.

Günümüzün Anadolu Türkleri'nin soydaşları esasen Orta Asya'daki Kazaklar ve  Kırgızlar değil, Türkmenistan, Azerbaycan Türkleridir. Örnek verecek olursak, Türkmenler ve Azeriler direkt kardeşimiz, Kırgızlar ve Kazaklar ise daha çok kuzenimiz gibi diyebiliriz.

Kıpçaklar Oğuzlara göre daha çekik gözlüdür.Çünkü coğrafya kaynaklı Moğollar ve Çin ile kaynaşma içerisinde oldukları için.

Oğuz Han                                                                                  

                         

  Cengiz Han

   

                                                         

Editör: TE Bilişim