Pilevneli Project’in ev sahipliği yaptığı Hafıza Odası Ahmet Güneştekin’in son yıllarda gerçekleştirdiği en kapsamlı sergi. Daax Corporation sponsorluğunda düzenlenen sergi, Güneştekin’in farklı disiplinlerle etkileşim içinde çalıştığı yapıtlarını da bir araya getiriyor, farklı materyalleri de yorumlanıyor.

“Hafıza Odası”nda sanatçının Türkiye’nin tarihinden ilhamla anıları çağrıştıran nesnelerle ortaya koyduğu enstalasyonlarıyla, kimi şaşırtıcı özellikleriyle dile ve hatta düşüncelere dair neyin doğal olduğu sorusuna bambaşka açılardan bakmamızı sağlayan video yerleştirmeleri yer alıyor.

Anılar ne işe yarar?

Sergi aynı zamanda kırkyamalara, gerçeküstü, grotest ve çok renkli seramiklere, çok boyutlu resimlere de ev sahipliği ediyor. Güneştekin “Hafıza Odası”nda temel sorular soruyor: Anılar ne işe yarar? Belleğimiz geçmişimizi nasıl yapılandırır? Bir nesneyi anımsatıcı, çağrıştıran yapan şey nedir? Nesneleri kavramlar üzerinde düşünmek, özdeşleşmek veya hatıraları somutlaştırmak için nasıl kullanırız? Geçmişin nasıl hatırlanacağına kim karar verir? Bellek politikaları nasıl oluşur?

Güneştekin, “Hafıza Odası”nın Türkiye’nin 100 yıllık belleğini sorgulayan bir sergi olduğuna dikkati çekerek, “Sergideki video ve enstalasyonlar bunun ipuçlarını verecektir. ‘Çürüme ve Yoktunuz’ eserlerinin incelenmesini tavsiye ediyorum. Bir de ‘Hafıza Tepesi’. Sergideki seramikler de hepsi tamamen birbiriyle bağlantılı ve hafızayı sorgulayan işler” diyor.

Editör: TE Bilişim