Deniz Bayramoğlu'nun sunduğu programa katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı şöyle anlattı:

“Ural-Altay diller şemasının içindeyiz. Bunun bir ucunda Macarlarla Finlililer var, diğer bir ucunda ise Moğollarla Koreliler var. Ama biz ortasındayız ve çok geniş bir coğrafyadayız. Bunun içinde 3 tane ana grup vardır. Oğuzlar; İran, Kafkasya’nın bir kısmını, Balkanları, Kuzey Suriye, Irak ve Anadolu’yu kapsar. Bir de Kıpçak grubu vardır. Kıpçaklar; Volga’nın üstünü, Kırım’ın yarısını (öbür yarısı Oğuzlardır), Özbekistan ve Uygurları kapsar. Sibirlerin lehçesini konuşanlar bugün toplasan 1 milyon eder.

Bunların içerisinde dinler var. Budizm, Şamanizm var. Bugün halen yaşıyor. Hristiyanlık var. Gagavuzları Hristiyanlıktan kimse vazgeçirmez. Laikliğe çok sarılıyorlar. Ortodoksturlar. Yahudilik var. Yahudiliğin Karay şubesi var. Kaç bin kişinin olduğu hiç mühim değil. Yahudiliğin Ortodoks kısmı var: Kırımçaklar. Onların Tevratları kendi dillerindedir.

Bu durumda Türk milletinin yaşadığı geniş coğrafyada muhtelif dinlere mensup olduğu da açık. Ama Türkçe konuşmuşlardır her zaman. Bu Türkçenin lehçeleri birbirine yakındır.

Türk dediğimiz Türkçe konuşan bir kavimdir. Yani bugünkü Türkçeyi dünkü formlarıyla kullanan bir kavimdir. En öncelikli ayrım budur. “

Editör: TE Bilişim