Türkiye kış mevsimi ile birlikte soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girdi. Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, kar yağışının ne zaman başlayacağını açıkladı.

İstanbul’da yaşanacak kışı La Nina kışı olarak isimlendiren Bozyurt, kış mevsiminin gelmesine rağmen hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini, ancak bunun kışın hafif geçeceği anlamına gelmediğini söyledi.

İLK KAR YAĞIŞI 18 ARALIK'TA

Kar yağışına yönelik daha önceki tahminleri tutan Bozyurt, "Daha önceki tahminlerimde iki tarih belirtmiştim. Biri 28-29 Kasım, diğeri 10-15 Aralıktı. 28-29 Kasım tahminlerim tutmuştu, Türkiye'nin pek çok bölgesinde ilk kar yağışları gerçekleşmişti. İkinci tahminimin ise gecikmeli olarak gerçekleşmesini bekliyorum. 18 Aralık'ta Balkanlar üzerinden girmesi beklenen bir sistem var. Eğer yine bir blokaj olmazsa, engel çıkmazsa 18 Aralık'tan itibaren kuzey ve batı bölgelerden yurdumuza giriş yapacak. 18-19 Aralık tarihlerinde hava sıcaklıkları 10 ila 12 derece azalacak. Yurdun iç, doğu ve kuzey kesimlerinde yer yer kar yağışları bekliyoruz. Bir başka demecimde de 20 Aralık'tan sonra ciddi kar yağışları beklediğimi söylemiştim. Doğada bazı sapmalar meydana gelebilir, bu gayet doğaldır. Bu tahminlerin yanlış çıktığı anlamına gelmez“ dedi.

KURAKLIK BİTİYOR

Kurak dönemin sonuna geldiğimizi vurgulayan Bozyurt, devamlı yağışlar görüleceği müjdesini verdi. Hava sıcaklığının düşmesi nedeniyle bu yağmurlara ilaveten 18-19 Aralık'tan itibaren yağmurların yanına kar yağışlarının da ekleneceğini ifade eden Bozyurt, "18 Aralık'ta gelecek hava kütlesi 4-5 gün etkili olacak. Özellikle karasal iklimin hüküm sürdüğü yerlerde kar yağışı olacak, İstanbul'un yüksek kesimlerinde de kar yağışı etkili olabilir” diye konuştu.

KAR YAĞIŞI 20 OCAK’TAN SONRA ETKİLİ OLACAK

Yılbaşından sonra ciddi bir soğuk sistemin geleceğine dikkat çeken Bozyurt, "Asıl 2022-2023 kışı imzasını nerede atacak derseniz ocak ayının ortasında, yani 20 Ocak ile 10 Şubat arasındaki dönemde ciddi anlamda soğuma ve kar yağışı göreceğiz. Bu kar yağışları hem kıyı kesimler hem de iç kesimlerde etkili olacak. Özellikle İstanbul ve çevresinde ciddi kar yağışları olabilir. Tabi bunlar birer tahmin, değişimler yaşanabilir. Öngörülerimiz bazen tutmayabilir.” ifadelerini kullandı.

Editör: Yadigar Hanım