“Daniel” Fırtınası sonucu meydana gelen sel,doğu Libya'nın birçok bölgesini kasıp kavurdu. Felaketin ardından Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dabaiba'nın 3 gün ulusal yas ilan ettiği ve bayrakların yarıya indirildiği bir dönemde, ilk tahminlere göre yüzlerce kişinin ölümüne ve kaybına neden oldu.

Al-Dabaiba, Bakanlar Kurulu'nun selin etkilerini tartışmak üzere başkent Trablus'ta düzenlediği acil oturumda hükümetin etkilenenlere yardım sağlamak için gerekli önlemleri almaya devam ettiğini söyledi ve çağrıda bulundu: Tüm yetkililer ve bakanlar doğu bölgesindeki koşulları izleyecek.

Gerekli tüm imkanların kullanılması için devlet kurum ve kuruluşlarına talimat verdiğini ve fonların etkilenen tüm belediyelere aktarıldığını belirtti.

Ulusal Birlik Hükümeti sözcüsü Muhammed Hamouda ise Pazartesi günkü Kabine toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında Daniel Fırtınası nedeniyle ülkenin doğusundaki yağmurların "Libya'da 40 yıldan beri böyle bir felaket olmadığı kaydedildi.

Hamouda, El Cezire'ye verdiği röportajda, doğu bölgelerindeki sel nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının ilk tahminlerinin yüzlerce kişiye ulaştığını söyledi.
Birlik hükümetinde İçişleri Bakanlığı, Libya'nın doğu bölgesindeki sel ve su baskınlarından etkilenen bölgelere yardım konvoyu göndereceğini duyurdu.


Libya Cumhurbaşkanlığı Konseyi de kardeş ve dost ülkelerden ve uluslararası kuruluşlardan, sel felaketinden etkilenen bölgelere yardım sağlamalarını istedi.

Ulusal Birlik Hükümeti, bugün erken saatlerde ülkenin doğusunda sel ve su baskınlarına maruz kalan tüm belediyeleri "afet bölgesi" ilan etti.  Libya'nın Bingazi kentindeki Kızılay'ın başkanı Kays El Fakhri'nin, ülkenin doğusunu etkisi altına alan fırtına ve su baskınları sonucu Derna kentinde en az 150 kişinin hayatını kaybettiğini söylediğini aktardı.

El-Fakhri, Derna'da ölü sayısının 250'ye çıkabileceğini belirterek, "Derna'da hasar çok çok kötü. Vadi 300 metre genişliğindeydi, şu anda 600 metre genişliğinde. Vadi yakınındaki binaların çoğu yıkıldı." Daman Binası da dahil" dedi.

Bingazi'deki Libya Kızılayı Acil Servisi de El Cezire'ye, Derna'da yaklaşık 20.000 yerinden edilmiş ailenin bulunduğunu, kayıp kişilerin sayısının ise 7.000 civarında olduğunu bildirdi.

El Cezire muhabiri Ahmed Halife ise Pazartesi akşamı, şehri kasıp kavuran sel felaketinden birkaç saat sonra Derna'daki kurban ve kayıp kişilerin sayısına ilişkin henüz nihai bir sayım yapılmadığını söyledi ve rakamlardaki tutarsızlığa işaret etti. Mağdurların sayısıyla ilgili olarak, çeşitli tarafların felakete uğrayan kentteki kayıpları saymaya başladıklarına dikkat çekti.
Dün, Pazar günü, Akdeniz fırtınası "Daniel", Sousse, Derna ve Kandoula bölgesinin yanı sıra Bingazi, Al-Bayda, Al-Marj ve Shahat şehirleri de dahil olmak üzere doğu Libya'daki birçok bölgeyi kasıp kavurdu. Mountain, geride onlarca kurban ve kayıp insan bıraktı.
Katar Haber Ajansı, Libya'da yaşanan sel felaketine verilen tepkiler kapsamında, Katar Devleti Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani'nin sel ve sellerden etkilenen bölgelere acil yardım gönderilmesi talimatı verdiğini söyledi.

Tunus'ta Başkan Kais Saied, kasırganın etkileriyle mücadeleye katkıda bulunmak amacıyla uygun insani ve maddi yeteneklerin kullanılması için Libyalı yetkililerle acil koordinasyon sağlanması talimatını verdi.

Cezayir'de Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Libyalı kardeşlerin yanında yer almaya ve bu felaketin etki ve sonuçlarını hafifletmek için onlara destek ve yardım sağlamaya tam hazır olduğu doğrulandı.

Bu arada Mısır, Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir bildiriyle, son dönemde ülkeyi vuran ve onlarca kişinin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına yol açan sağanak yağışlar ve "Daniel" fırtınası sonrasında Libya'ya taziyelerini ve dayanışmalarını ifade etti.


Afrika Komisyonu Başkanı Musa Faki ise mağdurların ve kayıp kişilerin aileleriyle tam dayanışma içinde olduğunu ifade etti ve müdahale çabalarına uluslararası destek çağrısında bulundu.

Libya'daki ABD Büyükelçiliği de sel mağdurlarına olan sempatisini dile getirerek, tüm taraflardaki Libyalı yetkililerin acil müdahale konusunda birlikte çalıştığı yönündeki haberlerden haberdar olduğunu doğruladı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sözcü Yardımcısı Farhan Haq ise örgütün Libya'daki hasarın büyük boyutunun farkında olduğunu ve yanıt vermeye hazır olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu ise doğu Libya bölgelerindeki sert hava koşullarından kaynaklanan acil durumu yakından takip ettiğini açıkladı.

Misyon, etkilenen yerel yönetimlerin ve belediyelerin çabalarını desteklemeye ve acil duruma yanıt olarak acil yardım yardımı sağlamaya hazır olduğunu beyan etti.

Buna karşılık, BM'nin Libya Temsilci Yardımcısı ve İnsani Yardım Koordinatörü Georgette Gagnon, kendi deyimiyle Libya'daki yerel, ulusal ve uluslararası ortaklara, Daniel Kasırgası'ndan etkilenenlere acil insani yardım sağlama çağrısında bulundu.


Gagnon, kasırga ve şiddetli sel nedeniyle onlarca şehir ve köyün ağır hasara maruz kalması nedeniyle Doğu Libya'daki yerel yetkililere ve ortaklara destek hazırlamak üzere Birleşmiş Milletler misyonunun acil müdahale ekibini görevlendirdiğini söyledi.

Dün Pazar günü, Daniel Fırtınası'nın Yunanistan'ı geçtikten sonra Akdeniz'den gelerek yol açtığı sel felaketiyle aynı zamana denk gelen yağmur suları, başkent Trablus'un birçok mahallesini silip süpürdü.

Yerel basında çıkan haberlere göre, fırtınanın merkezi Pazar günü Akdeniz'den Libya'nın doğu bölgesinin kıyılarına taşındı, burada şiddetli yağışlar yağdı, bazı bölgeleri sular altında bıraktı ve yolların kapanmasına neden oldu.

Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan'da hasara neden olan Daniel Kasırgası şiddetini  kaybederek fırtınaya dönüşmesi,

daha sonra Tunus'a doğru ilerlemesi bekleniyor.
 

Editör: Habererk Com