Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Suriyelileri Lübnan toplumuna entegre etmeye çalışan ülkeleri sert bir dille eleştirerek,bunun affedilmez bir suç olduğunu söyledi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Beyrut'a giden Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Harjit Sajjan ile yaptığı görüşme esnasında Suriyeli sığınmacılarla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, "Bazı ülkelerin Lübnan'daki yerinden edilmiş Suriyelileri (mültecileri) Lübnan toplumuna entegre etme çabaları, Lübnan'ın bedeli ne olursa olsun kabul etmeyeceği bir suçtur. Eğer amaç yerinden edilmiş Suriyelileri Lübnan'a yerleştirmekse, daha önce Filistinlilerin topraklarımıza yerleşmesini reddettiğimiz gibi, bunu kategorik olarak reddediyoruz" dedi.

RESMİ RAKAMLARA GÖRE LÜBNAN'DA 1,5 MİLYON SIĞINMACI VAR

Lübnan'daki resmi tahminlere göre, Suriyeli mültecilerin sayısı 1,5 milyon, 880.000'i Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne kayıtlı ve Lübnan yaklaşık 200.000 Filistinli mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Lübnan Cumhurbaşkanı, "Yerel, bölgesel ve uluslararası yasalar herhangi bir nedenle bir halkı topraklarından çıkarmayı reddediyor" diyerek, "Dost ülkelerin Lübnan'ı destekleyeceğini umarak, özellikle Suriye'deki mevcut durum yerinden edilmişlerin ülkelerine geri dönmelerine yardımcı olduğu için Lübnan, topraklarında yerinden edilmiş yaklaşık 1,5 milyon Suriyelinin (mülteci) varlığından kaynaklanan ekonomik, sosyal, sağlık ve güvenlik yüklerini artık kaldıramaz” ifadelerini kullandı.

Editör: Yadigar Hanım