Lüks otellerin bulunduğu turizm bölgesi Belek'te yüzlerce esnaf kötü geçen sezonun sıkıntısını yaşıyor. 500 civarı turizm esnafının bulunduğu bölgede Rus turist in eksikliği ciddi şekilde hissediliyor. Cadde ve sokakları boş kalan Belek'teki dükkanlarda gündüzleri tek tek turist geziyor. Sabah ve akşamları ise geçmiş yıllara göre ciddi düşüş var. Turist sayısındaki azlık en çok kuyumcu, deri, butik, ayakkabı mağazalarını etkiliyor. 16 yıldır turizmin içinde olan, son 4 senedir de Belek'te kuyumculuk yapan Birol Kurtar, işlerinde yüzde 85 düşüş olduğunu söyledi. Nitekim bu sene Türkiye'ye gelen Rus turist sayısında 600 binin üzerinde azalış söz konusu. Bu sebeple Belek'te de esnafın ‘kan ağladığını' ifade eden Kurtar, 5 aydır ödemelerini yapamadığını, çalışanlarına maaş veremediğini, SSK primi, vergi borcu gibi yükümlülüklerini yerine getiremediğini söyledi. “Sabah gelip dükkanı açıyoruz. Çay kahve içip akşam saat 22.30'da kapatıp gidiyoruz. Antalya'dan gelip gidiyoruz. Yeri geliyor benzin parasını bulamadığımız gün oluyor. Böyle giderse seneye dükkan açmayı düşünmüyoruz, kapatacağız. Maceraya gerek yok.” diye konuştu. Belek'in paralı turistle anılan bir bölge olduğuna işaret eden Birol Kurtar, durumun vahametini şu sözle dile getirdi: “Eskiden 2-3 bin Euro ciro yapan butikler şimdi 200-300 Euro yaptığında ‘Bugün iş yaptım' demeye başladı.”

SABAH 03.00'TE KAPANAN DÜKKANLAR SİNEK AVLIYOR

Geçen yılın yüzde 60 gerisinden geldiklerini anlatan 20 yıllık esnaf Adnan Kutrel de şunları söyledi: “En iyi ay mayıs olurdu, bu sene en kötüsü mayıs oldu. Ruslar olduğu için 5 ay iyi geçiyordu. Ondan sonra da Avrupalılar geliyordu. Avrupalının da bıraktığı para belli zaten. 50-100 Euro çok pahalı geliyor ona. İyi bir Rus 2 bin Euro altında bırakmıyor. İki çocuklu karı koca 2 bin Euro. Avrupalı zaten yaşlı. 50 Euro kendisi, 50 Euro kocası için 100 Euro.” Geçmiş yıllarda gündüzleri ve gece saat 22.00'dan sonra Rusların doldurduğu, sabah saat 10.00 kadar ise Avrupalı'nın doldurduğu Belek çarşısının bu yıl boş kaldığına dikkat Kutrel, “Ruslar yok şimdi. Biz geçen sene sabah saat 03.00'te kapatırdık dükkanı. Bu sene Ruslar yok, Avrupalı da kazandırmıyor.” dedi.

belek ESNAFı iflasın eşiğinde

Rus turistin azlığından, var olan Avrupalının da harcama yapmamasından kaynaklanan sıkıntıları doğrulayan Belek Esnaf Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yaşar Aksu, beldelerindeki bin 26 esnaftan 500'ünün turizmden ekmek kazandığı bilgisini verdi. Esnaf para kazanamadığı için çeklerinin yazıldığını, kredi ödemelerinin geciktiğini anlatan Aksu, “Yıl sonuna kadar esnafın yüzde 15'i kapatmak zorunda kalabilir. Şu an vergiye tabi olmayan küçük esnaf bitme noktasında. İleride bu, büyük esnafı da vurur.” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim