Geçen ay sonuçlanan yarışmada Yapım ve yönetimini Feo Aladağ’ın üstlendiği ‘’Ayrılık’’ filmi iki ödül birden aldı. Sinemacılar ve Eleştirmenler Derneği Özel Ödülü kazanan filmin başrol oyuncusu Sibel Kekilli En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı, ancak sonuçlar açıklanırken Kekilli’nin 

ismi

 yerine sadece filmin adı okundu. Kekilli’nin daha önceden filmlerde oynadığını keşfeden muhafazakar Tarar basını festivali yerden vere vurdu. Bunun üzerine Tataristan müftüsü Ildus Faizov, festivali düzenleyen kültür bakanlığına sert eleştirilerin yer aldığı bir mektup yazarak, “Golden Mimbar’a davet edilen oyuncuların Müslüman gelenekleriyle alakası yok. Film seçiminde dini liderlere neden sorulmuyor? Festivalin adından Müslüman kelimesinın çıkartılmasını talep ediyoruz” dedi. Tataristan Kültür Bakanlığı ise film seçimi konsunuda müftülüğün bilgilendirildiğini dile getirdi. Kazan ulema konseyi ise bakanlık açıklamasından sonra festivalle birlikte müftüyü eleştirerek, “Müslüman festivali daha bir kaç yıl önce amacından saptı. Kazan kenti olarak kendi Müslüman film festivalimizi yapmak istiyoruz” çağrısı yaptı.

 

Türkiye’deki Çeçenler korkuyor

Türkiye’de son iki yılda Rus gizli servisi tarafından suikaste uğrayan 6 Çeçen komutandan sonra İstanbul’da yaşayan bin kadar Çeçen toplumu hayatlarından endiye ettiklerini dile getirdi. AFP ajansına konuşan Çeçen toplumu yetkilileri, artık Türk yetkililede güvenlerinin kalmadığını dile getirdi. Bazı Çeçenlerin suikastların Ankara’nın bilgisi dahilinde işlendiğini ve Türk yetkililerin buna onay verdiğini düşündüğünü ifade eden ajans, “Türk yetkililerin işlenen cinayetler karşısında sessiz kalması şüpheleri artırıyor” yorumunda bulundu. 16 Eylül’de öldürülen Berk-haz Musaevi’nin eşi, “Kocam şehit olmaya hazırdı. Ancak böyle bir şeyin Türkiye’de olacağını hiç bir zaman düşünmedik” diye konuştu. 



25 yaşındaki Mansur Abiyev ise “Avusturya’daki Çeçen suikasti sonrasında AB, Rus makamları nezdinde cinayeti protesto etti. Ama Türk yetkililer hiç bir şey söylemiyor. Türk hükümetinden artık hiç bir beklentimiz yok” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim