~~
Dünyayı estetik çılgınlığı sardı

 

Daha güzel görünmek, yaşlanmanın etkilerini azaltmak ya da yağlardan kurtulmak... Herkesin estetik yaptırmasının nedeni farklı. Ancak sebebi ne olursa olsun, estetik amaçlı plastik cerrahi her geçen gün daha büyük bir çılgınlık haline geliyor. Öyle ki sadece 2011'de dünya genelinde 15 milyon kişi estetik operasyon geçirdi. Bu önceki yıla göre bir milyonluk artış anlamına geliyor!


Çinli doktorun reklamı gerçek sanıldı

Geçen hafta tüm dünya Çinli bir estetik doktorunun reklamını konuştu. Reklamdaki fotoğrafta hayli güzel bir kadın ve yakışıklı bir erkeğin yanında onlara pek de benzemeyen üç çocuk vardı. Senaryoya göre kadın evlenmeden önce 100 bin dolarlık estetik operasyon geçirmiş ancak bunu eşine söylememişti. Kocası çirkin çocukların kendilerinden olamayacağını düşünerek DNA testi istemiş, gerçeklerin ortaya çıkmasının ardından da eşine açtığı 120 bin dolarlık tazminat davasını kazanarak boşanmıştı. 

 

Estetik günlük hayatın parçası oldu

 

Reklam gerçek sanıldı ve çok sevildi. Hemen her gazete çiftin fotoğrafıyla haber yaptı, sosyal medya yorumla doldu. Haber gerçek değildi. Fakat olanlar, estetik operasyonların hayatımızın nasıl da doğal bir unsuru haline geldiğini ortaya koydu. Burun değiştirmek, gözaltı torbalarını aldırmak, meme büyütmek ya da küçültmek adeta rutinin bir parçası olmuştu.

 

 

ABD operasyon sayısında bir numara

Operasyon sayısı olarak dünyada başı çeken ülke yıllardır ABD. Birleşik Devletler'de her yıl üç milyonu aşkın kişi estetik yaptırıyor. Fakat operasyon geçirenlerin sayısı nüfusa oranlandığında ortaya çıkan tablo hayli ilginç. Buna göre Güney Kore'de her beş kişiden biri estetik operasyon geçirmiş durumda. En yoğun estetikli nüfusa sahip ülkeler arasında Çin, Japonya ve Tayvan da yer alıyor.

 

Asyalılar gözlerini büyütüyor

Neredeyse her üç estetik ameliyattan birinin Asya kıtasında yapılmış olması bölgedeki çılgınlığın boyutunu gözler önüne seriyor. Peki Asya'da estetik operasyonlar neden bu denli popüler? Araştırmalar özellikle çekik gözleri büyütmek için Asyalıların milyon dolarlar harcandığını ortaya koyuyor. Hatta bu operasyonlar o kadar yaygın ki Tayvan'da sadece estetiklilere özel güzellik yarışmaları bile düzenleniyor.

 

 

 

Operasyonlar için Türkiye'ye akın var


Önceki yıl estetik amaçlı 105 bin operasyon yapılan Türkiye dünya sıralamasında 13'üncü sırada yer alıyor. Ancak ilginç bir nokta var ki o da bu operasyonları geçirenlerin büyük bir kısmının Türk olmaması. Türkiye'ye yapılan sağlık turizmi malumunuz. Özellikle İstanbul bir süredir estetik cerrahinin merkezlerinden biri haline gelmiş durumda. Öyle ki sokaklarda saç ektirmiş ya da burnu bandajlı yabancı turistlere rastlamak neredeyse sıradan bir hale geldi.

 

Türkiye'de estetik pazarı büyüyor


Rakamlara bakıldığında pazarın büyüklüğü daha da dikkat çekiyor. Kayıtlar yılda 250-300 bin kişinin sağlık turizmi için Türkiye'ye geldiği ortaya koyuyor. Hastaların geliş nedenleri arasında plastik cerrahi üçüncü sırada. Üstelik bu pasta her yıl ortalama yüzde 25 oranında büyüyor. Kısa bir süre içinde yılda bir milyon hastanın Türkiye'ye gelmeye başlayacağı tahmin ediliyor. Uzmanlara göre doktorların kalitesinin yanı sıra uygun fiyatlar da dünyanın dört bir yanından hastaları ülkemize çekiyor. Örneğin ABD'de 25 bin Euro'ya mal olan bir yüz gerdirme operasyonu Türkiye'de altı bin Euro'ya yapılabiliyor.

Editör: TE Bilişim