Topbaş: Turizmi geliştirmeliyiz

28 Kasım 2013 / 17:08

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Turizm, ekonomiye önemli katkı sağlayan bir sektör. Bu alanın daha fazla geliştirilmesi gerekiyor" dedi.

 

 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği'nin (TUROB) geleneksel öğle yemeğine katıldı.

Yemekte konuşan Topbaş, göreve geldiği günden itibaren İstanbul'un turizmini geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

İstanbul'un tanıtımına katkı sağlamak amacıyla turizme önem verdiklerini ifade eden Topbaş, "Hedeflerimizi doğru belirledik ve gelinen nokta, güzel bir başarı öyküsü. Henüz daha basamakların ilklerindeyiz, çıkmamız gereken basamaklar var. Bununla ilgili Büyükşehir Belediyesi olarak yapmamız gereken ne varsa, her şeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Kültürel zenginliğimizin takdimi ve gelen misafirlerin sadece alışveriş, müzeleri gezmek değil, yeni birtakım destinasyonları oluşturmak adına da katkı sunabiliriz. Bunu da çalışmamız gerekir" diye konuştu.

"İstanbul marka değeri olan önemli bir kent"

Topbaş, birçok projeyi hayata geçirdiklerini anlatarak, "İstanbul'un denizleri temiz ve plajları açık. Bu durum İstanbul için önemli. İstanbul marka değeri olan önemli bir kent. Bulunduğu konum itibarıyla da önem taşıyor. Şu anda THY, İstanbul'dan 244 şehre uçuş yapmaktadır. En fazla uç veren bir kent olarak dünyada bir numara. Giderek de gelişiyor" ifadelerini kullandı.

Kadir Topbaş, İstanbul tarihi özelliklerinden ve ulaştırmayla ilgili hizmetlerden de bahsetti.

Teleferik projesi hakkında bilgi veren Topbaş, "Teleferik projesi geliştirdik. İki firma talip. İnşallah yakın bir tarihte ihalesini yapacağız" dedi.

Topbaş, turizmin ekonomiye önemli katkı sağlayan bir sektör olduğunu belirterek, bu alanın daha fazla geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin turizm profili

TUROB Başkanı Timur Bayındır da 2014 için planlama ve bütçeleme hazırlıklarını tamamlamak üzere olduklarını söyledi.

Bayındır, TUROB olarak WTM Londra ve Selanik Turizm fuarlarına katıldıklarını belirterek, Türkiye'nin imajına ve gelecek döneme yönelik temaslarda bulunduklarını kaydetti.

Timur Bayındır, Uluslararası veri analiz şirketi STR Global tarafından yapılan açıklamaya göre, 2013'ün 10 aylık döneminde İstanbul'un doluluk oranının yüzde 6,9 düşüş göstererek yüzde 73,5'ten yüzde 68,4'ye gerilediğini ve tüm Avrupa'daki en büyük düşüşü yaşayan destinasyon olduğunu aktardı.

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre de Türkiye'ye 10 ayda gelen turist sayısının 31 milyon 757 bin 624 olduğunu, yıl sonu itibarıyla 35 milyonunun yakalanmasının, hatta geçilmesinin hedeflendiğini dile getiren Bayındır, TÜİK'in İstanbul istatistiklerine göre ise 2012 ile kıyaslandığında yüzde 9,3'lük bir artış yaşandığını ve bu yılın ekim ayında 998 bin 442 kişinin geldiğini, yıl genelinde ise 10 ayda yüzde 11,9'luk artış görüldüğünü kaydetti.

Bayındır, veriler arasındaki bu çelişkinin sebebini tam bilmemekle beraber İstanbul'daki yatak kapasitesinin hızlı artışı, transit geçişler, günlük kiralık konutlar, Gezi Parkı odaklı gelişmeler gibi etkenlerin bu sebebi daha belirgin hale getirdiğini ifade etti.

Tatil, ziyaret, iş görüşmesi, kongre gibi çeşitli amaçlarla seyahat eden misafirlerin ortak noktasının, beklentilerini karşılayan bir hizmet almak ve güven duygusu olduğunu dile getiren Bayındır, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu noktada konaklama tesislerimizin niceliği ve niteliği önem kazanmaktadır. Buradan yola çıkarak, birliğimiz araştırmalarıyla "İstanbul Konaklama Sektörü Durum Analiz Raporu" derlenmiştir ve çok yakında kamuoyuyla paylaşılacaktır. Raporumuzda, İstanbul'un 2009 yılından bu yana son 5 yıl içerisindeki konaklama kapasitesini incelediğimizde; bu 5 yıl süre içerisindeki yatırımların büyük bir çoğunluğunun, 5 yıldızlı yüksek kapasiteli otellere, 4 yıldızlı otellere, özel belgeli ve butik otellere yapıldığı görülmektedir. Raporda ortaya çıkan diğer önemli bir nokta ise 5 ve 4 yıldızlı otel yatırımlarının büyük bir çoğunluğunun İstanbul Anadolu yakasında olmasıdır. Bu da İstanbul'un Taksim ve Tarihi Yarımada gibi bilinen turizm merkezlerinin yatırım kapasitelerini doldurduklarını ve alternatif bölgelerin ön plana çıktığını göstermektedir."

Konuşmaların ardından TUROB Başkanı Bayındır, birliğe üye olanlara plaket verdi.

Editör: TE Bilişim