Zamanın birinde orman mensupları refah ve huzur içinde yaşamaktadırlar.

Günler gelir, günler geçer.

Tilki canhıraş koşmaya başlar. Bunu gören kaplumbağa, merakla sorar: “Hayırdır tilki kardeş bu koşuşturmanın aslı astarı nedir? Seni korkutan kimdir?”

Tilki, “Ne olsun Kaplumbağa kardeş, maliyeciler gelmiş. Onlardan kaçmaktayım:”

Kaplumbağa, “geldilerse gelsinler, neden kaçarsın ki?” Tilki yanıtlar, “Ne diyorsun kardeş? Ben de kürk, hanımda kürk, çocuklarda kürk.” Der ve gözden kaybolur.

Kaplumbağa koşmaya başlar, bunu gören leylek, “Hayırdır kaplumbağa kardeş, bu telaşın nedir, neden kaçıyorsun?”

Kaplumbağa, “Sorma birader maliyeciler gelmiş. Onlardan kaçarım. Ben de ev, hanım da ev, çocuklarda ev. Aman görmesinler.”

Bu konuşmanın ardından leylek havalanır. Bunu gören maymun, “Hayırdır leylek kardeş bu telaş nedir?”

Leylek yanıtlar, “Sorma maymun kardeş, maliyeciler gelmiş onlardan kaçarım. Ben de yazlık, hanımda yazlık, çocuklarda yazlık. Şimdi sorarlar nasıl elde ettin diye.”

Bu sözü duyan maymun, bir an düşünür ve kaçmaya başlar. Epey kaçtıktan sonra birden bire durur ve “Allah Allah ben niye kaçıyorum yahu! Benim neyim var ki, benim dötüm açık, hanımın dötü açık, çocukların dötü açık.

Ziyaretine gittiğim, esnaf arkadaş anlattı.” Maliyeciler gelmiyor mu artık, denetleme yapmıyorlar mı? “ soruma karşılık ve ilave etti.

“Hocam ekonomi o kadar bozuk ki, esnafta bir şey kalmadı, bunu maliyecilerde biliyor. Esnafın dötü açık hocam açık!..”

Onca uzlaşma, anlaşma, vergi barışı, cansuyu gibi iyileştirmeler de ekonomiye çare olmamış.

Bunun nedeni, çalışanlarda olacak ki, harcasın, esnafında yüzü gülsün, siftahını yapsın. Memurda yok, emekli de yok, işçi de yok, asgari ücretli de hiç yok. Enflasyon kâğıt üzerinde düşük, Pazar da, markette % 25’ler de.

Eski ekonomik krizlerde, memurun durumu kötü olursa esnafın iyi, esnafın kötü olursa çiftçinin iyi, çiftçinin kötü olursa, besicinin durumu iyi olurdu.

Günümüzde ekonomi toptan ülke satında kötü ki, her kesim ağlamakta, geçim sıkıntısı yaşamakta. Faturalar cep yakmakta, faiz ve enflasyon bel bükmekte.

Yani maymunun da, hanımının da, çocuklarının da dötü açık.

Bilmem anlatabildik mi?

Ama sükse için İstanbul Kanalı yapmaya talibiz. Kasap et derdinde, keçi can derdinde. Ayranı yok içmeye, tahterevalli ile gider s…. maya. Konumundayız.

Esnaf artık vergi veremez, kira ödeyemez duruma geldiği için korkmuyor. Çünkü yok.