Uygur Türkleri ile ilgili söyledikleri yüzünden Çin Büyükelçiliği'nin kendisini hedef alan paylaşımlarıyla ilgili açıklama yapan Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş “Nerede bir zulüm varsa nerede bir çocuk hak etmediği bir günahını yüklenmeye zorlanıyorsa, nerede bir kardeşimize ateş düşmüşse, nerede insanların yüzünü kara edecek bir uygulama söz konusu ise tarihte olduğu gibi bugün de Türk milletinin derdi olacaktır.” dedi.

Çin Büyükelçiliği'nin resmi hesabından Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener hakkında yapılan paylaşım hakkındaki tartışma sürerken, Yavaş’tan dikkat çeken bir açıklama geldi.

"İNSAN OLMANIN GEREĞİNİ YERİNE GETİRMEK MECBURİYETİNDEYİZ"

Ankara Belediye Meclisi’nde konuşma yapan ve Çin'e paylaşımları ile ilgili yanıt veren Mansur Yavaş; “Kimsenin içişlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok. Ama bir yerde mazlum feryadı yükseliyorsa. Veya daha önce yaşanmış bir katliamın bir daha yaşanmaması için insani duyarlılık oluşturulması gerekiyorsa bizler de insan olmanın gereğini yerine getirmek mecburiyetinde olduğumuza inanıyoruz.” dedi.

Mansur Yavaş konuşmasında şunları söyledi:

“Nerede bir zulüm varsa nerede bir çocuk hak etmediği bir günahını yüklenmeye zorlanıyorsa, nerede bir kardeşimize ateş düşmüşse, nerede insanların yüzünü kara edecek bir uygulama söz konusu ise tarihte olduğu gibi bugün de Türk milletinin derdi olacaktır

Kimsenin içişlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok. Ama bir yerde mazlum feryadı yükseliyorsa. Veya daha önce yaşanmış bir katliamın bir daha yaşanmaması için insani duyarlılık oluşturulması gerekiyorsa bizler de insan olmanın gereğini yerine getirmek mecburiyetinde olduğumuza inanıyoruz. Konuyu partiler veya siyaset üstü görerek Uygur Türklerine ilişkin tavrımıza destek veren tüm kurumlara ve kişilere çok teşekkür ediyorum. Sizlerin de aynı hassasiyeti paylaştığınıza inanıyorum…”

Ne olmuştu?

Çin Ankara Büyükelçiliği, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı etiketleyerek paylaşımda bulunmuştu. Çin Ankara Büyükelçiliği sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Çin tarafı, herhangi bir kişi veya gücün Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne herhangi bir şekilde meydan okumasına kararlılıkla karşı çıkmakta ve bunu şiddetle kınamaktadır. Çin tarafı, haklı karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır. @meral_aksener @mansuryavas06" ifadeleri kullanılmıştı.

Bunun ardından Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Liu Şaobin, Büyükelçiliğin Twitter hesabından yapılan paylaşımların yarattığı rahatsızlık nedeniyle Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.