27 Kasım 1919 Perşembe akşamı... Maraşlıların “ellik gavuru” dediği Ermenilerden birisi olan Agop Hırlakyan'ın evinde, işgâlci Fransızların şerefine bir dâvet tertip edilir. Fransız komutanın dans etmek istediği Ermeni kızı, komutanın isteğini reddeder. Sebebini de şöyle açıklar:

"Kalede Türk Bayrağı dalgalandığı sürece sizinle dans edemem!"

Bunun üzerine, Fransız komutanın emriyle kaledeki bayrak iner.

Kısakürek âilesinden Avukat Mehmed Ali Bey, kalenin karşısındaki evinde hasta yatmaktadır. Sabah, kalede bayrağı göremeyince, hasta hâliyle kalemine sarılır. “Âlem-i İslâm’a” hitâben bir beyânnâme yazar. Şehrin yedi yerine asılan beyânnâmede, “Pür vekar ve azâmet ile Al Sancağımızı yerine koyalım!” çağrısı yapar ve halkı, şöyle cesâretlendirir.

“Korkma! Seni buradaki birkaç Fransız kuvveti kıramaz!”

Bu çağrıyla heyecânlanan halk, Cuma namazı için Ulu Câmi’de toplandığında imamın, "Kalesinde bayrağı dalgalanmayan ülkede Cuma namazı kılınmaz!" demesiyle kaleye hücum eder ve Al Sancağı, tekrâr dalgalandırır. Sonra, gölgesinde Cumasını kılar.

Fransız komutan, bir bez parçası için bu kadar patırtı koparılmasını anlayamaz. Top tüfek kullanmasından niye çekinmediklerini Maraşlılar’a sorduğunda Âşıkoğlu Hüseyin, şu cevâbı verir:

“Sen bizi, topla tüfekle susturacağını sanma! Birgün senin silahlarınla karşılaşacak olursak biz, çoluk çocuğumuza top tüfek sesi duyurmayız. Önce onları biz öldürürüz, sonra evlerimizi ateşe veririz. Arkamızda bekleyenimiz, ağlayanımız kalmadıktan ve şehir kül olduktan sonra da karşına çıkarız. O zaman istersen bütün dünyânın silahlarını getir, bizi, ölümden korkutamazsın!"

Maraş’ın kendilerine mezar olmadan düşmana gülzâr olmayacağı karârını veren halk, 11 Şubat 1920'de Fransızların şehri terk etmesine kadar süren Maraş destânını yazar.

İstiklâl Marşı, henüz yazılmamıştır. Maraş halkı, Avukat Mehmet Ali Bey’in “Korkma!” hitâbıyla ayaklanmış ve yurdun üstünde tüten en son ocak sönmeden Al Sancak’ın inmeyeceğini ispât etmiştir.

Şanlı müdâfaanın 100. yılı kutlu olsun!

Bu toprakları bize vatan yapan şehîdlerimizi, rahmet ve minnetle anıyoruz.