Muğla'nın Marmaris ilçesinde Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle başlayan orman yangını devam ediyor.

Gece boyunca karadan müdahale edilen yangına, sabahın ilk saatlerinden itibaren yeniden havadan müdahale edilmeye başlandı.

Orman Genel Müdürlüğü’nden açıklama: 20 helikopter,14 uçak

Orman Genel Müdürlüğü’nün aktardığına göre, yangına karadaki çalışmaların yanı sıra 20 helikopter ve 14 uçak ile müdahale ediliyor.

Bakan Kirişci ve Soylu’dan helikopterle yangın bölgesinde inceleme

Marmaris'te çıkan orman yangını ile ilgili inceleme yapmak üzere Tarım ve Orman Bakanı Dr. Vahit Kirişci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD Başkanı Yunus Sezer, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Gökcan ve beraberindeki heyet bölgeye geldi.

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci ve İçişleri Bakanı Soylu da helikopterle yangın bölgesinde incelemede bulundu.

Bakan Kirişci: Bizi çok endişelendirecek bir yangın değil

Bakan Soylu ile orman yangını bölgesinde havadan incelemelerde bulunduktan sonra açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangını çıktığı andan itibaren Ankara'da takip ettiklerini, çalışmaları yerinde görmek amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bölgeye geldiklerini söyledi.

Helikopterle gece karanlığında da olsa bütün sahayı izleme fırsatı bulduklarını dile getiren Kirişci, "Yukarıdan baktığımızda bizi çok da endişelendirecek bir manzara yoktu ama şu anda bulunduğumuz mevki tabii ki birazcık kritik. İnşallah günün ağarmasıyla 20 helikopterimiz, 14 uçağımızla müdahalemiz gündüz gözüyle devam ediyor olacak" dedi.

"3.5- 4 kilometrelik bir mesafe var yerleşim yerlerine"

Alevlerin tehdit ettiği yerleşim bölgeleri ile ilgili önlemlerin alındığını ifade eden Bakan Kirişci, "Sahada gördüklerimiz elbette yerleşim yerlerini de dikkate alarak daha dikkatli daha tedbirli olmamız gerekiyor. Şu anda arada 3.5- 4 kilometrelik bir mesafe var yerleşim yerlerine. Yangının başladığı andan itibaren kontrol altına almaya yönelik yol açma çalışmaları da orman ekiplerimiz tarafından yürütülüyor" diye konuştu.

"Sabotaj mı, yoksa doğal neden mi bunlar değerlendiriyor"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yangın çıkış nedeniyle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bunlar erken değerlendirmeler, hem emniyetimizin hem de jandarmamızın Sayın Bakanımız geldikten sonra değerlendirme yaptık. Hem ormandaki arkadaşlarımız hem jandarma ve emniyetteki arkadaşlarımız değerlendirmelerini yapıyorlar. Sabotaj mı, yoksa doğal neden mi bunlar değerlendiriyor" diye konuştu.

Fahrettin Altun’dan “dezenformasyon içerikli paylaşım” uyarısı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına ilişkin sosyal medyadaki dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar edilmemesi çağrısında bulunarak, bilgi kirliliğine neden olan paylaşımlar hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının teknik inceleme başlattığını bildirdi.

Bilgi kirliliğine neden olan paylaşımlar hakkında da Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının gerekli teknik incelemeyi başlattığını açıklayan Altun, "Sahadaki kahramanlarımızın moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkileyenler hakkında hukuk çerçevesinde yapılması gereken ne varsa yapılacaktır" ifadesini kullandı.

Dün neler yaşandı?

Dün akşam saatlerinde Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkiinde çıkan yangın İHA'lar tarafından termal kamera ile tespit edildi. Yangın rüzgârın da etkisiyle kısa sürede büyüdü. Yangının başlamasından kısa bir süre sonra havanın kararması nedeniyle havadan müdahaleye son verildi; çalışmalar karadan devam etti.

Mehmet Oktay: Sabotaj olma ihtimali yüzde 90'larda

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, “Hava kararmadan yapılan havadan müdahale maalesef şu anda yapılmıyor. Tek talebimiz gece görüşlü helikopterlerin acil olarak bölgeye gönderilmesi. Yoksa yine bir felaketle karşı karşıya kalacağız. Yetkililerin bu çağrımızı bir an önce duymasını bekliyoruz” dedi.

Halk TV ekranlarında yayınlanan Şule Aydın'la Kayda Geçsin programına bağlanan Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay yangın hakkında önemli bir gelişmeyi aktardı. Yangına belli noktalarda müdahale edilebildiğini bildiren Oktay son durumu, "Özellikle yüksel noktalarda müdahale maalesef yok. Çalışmalar yoğun bir şekilde ama henüz kontrol altına alınmış değil. Rüzgar hala devam ettiği için olumsuzluk devam ediyor" diyerek bildirdi.

Gazeteci Murat Ağırel'in yangının 3 farklı noktada başlatıldığına ilişkin sorusuna ise Oktay, "Evet bize gelen bilgi de bu yönde. 3 farklı noktada çeşitli görgü tanıklarının olduğu söyleniyor. Sabotaj olma ihtimali yüzde 90'larda" dedi.

"Yangın 20.02’de başladı"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Marmaris’teki yangını, Yangın Yönetim Merkezimizden takip ediyoruz. Yangın 20.02’de başladı. 20.10’da ilk müdahale yapıldı. An itibariyle 144 arazöz, 13 dozer, 576 kahraman personelimiz yangına müdahale ediyor. Devletimiz tüm kurumlarıyla teyakkuz halinde yangına müdahale ediyor” ifadelerini kullandı.

MSB'den ek takviye

Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına yönelik söndürme çalışmalarına asker desteğinin de verdiği bildirildi. Milli Savunma Bakanlığından alınan bilgiye göre, bölgede görevli Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait insansız hava aracı tarafından tespit edilen yangına müdahale için Muğla Valiliğinin talebi üzerine Aksaz Üs Komutanlığından su tankeri, dozer, arazöz, yangın söndürme araçları ile personel görevlendirildi. 

Bakan Kirişci ve Soylu bölgeye gidiyor

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris'te çıkan orman yangınına yönelik çalışmaları incelemek üzere bölgeye gitti.

Editör: TE Bilişim