Meksika Yüksek Mahkemesi kürtajı ülke çapında suç olmaktan çıkardı.

Karar, mahkemenin kuzeydeki Coahuila eyaletinde mevcut yasaya itiraz edilmesi yönünde karar vermesinden iki yıl sonra geldi. Hamileliklerin sonlandırılmasına ilişkin cezai yaptırımların anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti.

Meksika eyaletleri ve federal hükümet o zamandan beri ceza kanunlarını yürürlükten kaldırmakta yavaş davranmıştı.

Yeni karar, kürtajı 32 eyaletin tamamında yasallaştırıyor.

Yüksek mahkeme, fesih olasılığının reddedilmesinin kadınların insan haklarını ihlal ettiğini söyledi.

Yüksek mahkeme başkanı Arturo Zaldívar, "Tecavüz vakalarında, hiçbir kız ne devlet, ne ebeveynleri ne de vasileri tarafından anne olmaya zorlanamaz" dedi.

"Burada haklarının ihlali, sadece mağdur statüsü nedeniyle değil, aynı zamanda yaşı nedeniyle de daha ciddidir ve bu da konunun küçüklerin çıkarları açısından analiz edilmesini gerekli kılmaktadır."

Karar, federal sağlık sisteminin kürtaj sağlamasına kapı açıyor. Kadın hakları grupları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Mexico City, 2007 yılında kürtajı suç olmaktan çıkaran ilk eyalet oldu ve bir düzine eyalet de aynı şeyi yaptı.

Ancak kadın hakları aktivisti Sara Lovera, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, prosedürü gerçekleştirmek için gerekli tesislerin bulunmamasına ek olarak, "yerel yönetimler bu konuda tanıtım kampanyaları yürütmediği için pek çok kadın bu hakka sahip olduklarını bilmiyor" dedi.

"Bu nedenle Yargıtay'ın bugünkü kararı önemlidir."

Yeni kararın Meksika'nın daha muhafazakar politikacılarını ve Latin Amerika'nın en büyük ikinci Katolik ülkesi olan Katolik Kilisesi'ni kızdırması bekleniyor.

Ancak son yıllarda Kilise'nin etkisi azalıyor ve ülke hükümeti kendisini tam anlamıyla laik olarak görüyor.

Latin Amerika'da kürtaj kısıtlamalarının gevşetilmesi yönünde "yeşil dalga" olarak adlandırılan bir eğilim görüldü.

İsteğe bağlı kürtaj Kolombiya, Küba, Uruguay ve Arjantin'de yasal olmasına rağmen, Arjantin'de Ekim ayında yapılacak başkanlık seçimleri kampanyasının önde gelen isimlerinden Javier Milei bu prosedürü yasaklamak istiyor.

Bazı ülkeler tecavüz veya sağlık riskleri gibi durumlarda kürtaja izin verirken, El Salvador, Honduras, Nikaragua, Haiti ve Dominik Cumhuriyeti'nde doğrudan yasaklar geçerli.

Meksika ve diğer Latin Amerika ülkelerindeki reformlar, geçen yıl Yüksek Mahkeme'nin ülke çapında kürtaj hakkını güvence altına alan 1973 tarihli dönüm noktası niteliğindeki Roe v. Wade kararını bozduğu Amerika Birleşik Devletleri'ndeki durumla tezat oluşturuyor .

George Wright ve Tom Bayly

Editör: Habererk Com