Sayın Cumhurbaşkanımız partisinin başına tekrar geçtiği günlerde kendi partililerine hitaben yaptığı konuşmada, görüyorum ki arkadaşlarda ‘Metal Yorgunluğu’ var. O nedenle yorulanları derhal değiştirmeliyiz demişti.

AKP’de lider iyi de söylese, yanlışta söylese, doğru da söylese, kötüde söylese küfür de etse külliyen kabullenme gibi bir anlayış var. O nedenle Sayın Cumhurbaşkanı belki farkında değil ama ‘Metal Yorgunluğu’ tabiri insanlar için kullanılan bir cümle değildir. İnsanlardaki yorgunluk, bitkinlik durumu anlatmak için ‘Mental Yorgunluğu’ tabiri kullanılmaktadır. Bir Allah’ın kulu çıkıp ta Sayın Cumhurbaşkanım o ‘Metal’ değil ‘Mental’ olacaktır diye uyaracak bir babayiğit çıkmıyor. Bazılarının sürü psikolojisi dediği durum bu olsa gerektir.

Bu konuyu biraz aralamak ve açıklık getirmek istiyorum

MENTAL YORGUNLUK?

Konunun Uzmanları Mental Yorgunluğu; kendisini tükenmiş gibi hissedenler ve dikkatini toplayamayanlar için ‘Mental’ yorgunluk problemi yaşıyor diye ifade ediyorlar.

Teknoloji ışık hızıyla ilerliyor, hayatımız modernleşiyor, her yeni icat hayatımızı biraz daha kolaylaştırıyor. Ancak gerçek hayat hiçte öyle değil. Yoruluyor ve bunalıyoruz. . Dikkatimiz dağılıyor, kendimizi yaptığımız işe odaklanamıyoruz. Başladığımız işi bitirme konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Bazen de hiçbir iş yapmak içimizden gelmiyor. Hatta kendi sorumluluk alanımıza giren konuları bile yerine getirmekte zorlanıyoruz.

Mental Yorgunlukta fiziksel bir faktöre gerek kalmadan zihnin kendisinin yorgunluğudur. Yalnızca zihinsel ve duygusal bir tıkanma, güçsüzlük hatta çöküş işaretleri vardır. Mental Yorgunluğun en önemli nedeninden biri, çevreden gelen uyarı fazlalığı ve kişisel olarak zihni işgal eden konularda geleceğine yönelik, azami performans beklentisinin gerçekleşemeyeceği kaygısıdır. Bazen bu “Tükenmişlik Sendromu” olarak adlandıranlar da mevcut.

METAL YORGUNLUK?

Yine uzman görüşüne başvuracak olursak, teknoloji harikası bir uçak zaman içinde, mekanik düzeninde herhangi bir bozulma olmadığı halde, çalışamaz, iş göremez hale gelebiliyor.

Bu deyim genelde uçaklarda kullanılıyor. Belli bir uçuş limiti olan uçaklar o limiti doldurduğu zaman hala bir arıza göstermese bile seferden alınıyor. Bu uçağın yeteri kadar metali yorulmuştur denilerek hangara çekiliyor

Uzmanlar bu duruma “Metal Yorgunluğu” diyorlar.

Başka bir ifade ile Metal Yorgunluğu “Adından da anlaşılacağı gibi metal yorgunluğu metallerde yaşanan yapısal bozukluklardır. Titreşim, çekme, basma, sürekli esneme, kimyasala maruz kalma, ani soğuma ve ani ısınma, sürekli yük altında iken yüksüz bırakılma veya tam tersi hiç yük almıyorken yük altında bırakılma gibi durumlarda metalleri oluşturan atomların aralarındaki bağlarda oluşan gevşemenin adıdır” diye tarif edilmektedir.

Netice olarak ‘Metal’ yorgunluğu insanlar için kullanılmıyor. İnsanlar için genel manada; ‘Mental’ yorgunluktan söz edilebilir. Sayın Cumhurbaşkanı bu cümleyi muhtemelen ‘Mental’ yorgunluk karşılığı kullandığını tahmin ediyorum. Ancak AKP’lilerde ise bir delikanlı çıkıp bunu Cumhurbaşkanı’na sorma ve düzelme gibi bir cesaret gösterememesi ayrıca dikkate değer bir durumdur.

NE MUTLU TÜRKÜM VE MÜSLÜMANIM DİYENE, VE DİYEBİLENE