Analizde söz konusu karar için, "Uzmanlar faizin yüzde 14’te sabit kalacağını beklerken sürpriz bir şekilde, yüzde 13 olarak açıklandı" ifadelerine yer verildi.

FT, 2022'de Türk Lirası'nın dolar karşısında yüzde 25'ten fazla değer kaybetmesinin nedenini ise Merkez Bankası'nın daha önce aldığı kararların yabancı yatırımcıyı Türkiye'den kaçırması olarak gördü.

"ERDOĞAN'A DESTEK EN ALT SEVİYELERDE"

Türkiye'nin, diğer merkez bankalarının aksi yönünde kararlar aldığının vurgulandığı analizde, ülkede meyve almayı bile lüks hale getiren enflasyonun, Erdoğan'ın seçimdeki en büyük rakibi olduğunun altı çizildi.

Haberde ayrıca, Türkiye’de insanlar arasında yaygın bir mutsuzluğun hakim olduğu ve Erdoğan’a olan desteğin en az seviyelere düştüğü belirtildi.

"TALİMAT GELMİŞ OLABİLİR"

Haberde Boğaziçi Üniversitesi’nden ekonomi profesörü Ceyhun Elgin’in görüşlerine de yer verildi. Elgin, “Büyümenin yavaşlayabileceğine dair işaretlerin ortasında indirim için talimatlar gelmiş olabilir. Amaç, iyi ya da kötü, seçime kadar işleri ileriye taşımak olabilir” dedi.

Kanada merkezli TD Securities, gelişen piyasalar bölümü başkanı Cristian Maggio ise FT'ye demecinde, “Bu kararla Merkez Bankası enflasyon hedeflemesini bir kenara bırakarak büyümeyi destekleme hedefini ortaya koyuyor. Ancak bu hamle, yüzde 80’lik enflasyonla birleştiğinde sadece 'felaket' anlamına geliyor” dedi.

Editör: Gökçe Sevim