Habererk/ Özel Haber

Yazın üzüm gibi incir gibi birçok meyve sebze fazla olduğu için fiyatları düşüyor çöpe atılıyor yenmiyor israf olduğu biliniyor.

Dünyadaki trend meyveleri ve sebzeleri kurutma şeklinde olduğu ifade edildi.

Özellikle de bilimsel makalelerin de bu yönde olması dikkat çekti.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü’nden İnci Çınar’ın yayınladığı makale meyve ve sebzeleri kurutmanın bilimsel yönünü ortaya koyması bakımından dikkat çekti.

MAKALEDEN DİKKAT ÇEKEN BÖLÜM!

Kurutma meyve ve sebzeyi nasıl korur?

Kurutma meyve ve sebzedeki suyun uzaklaştırılmasını sağlayarak bakteri, maya ve küf gelişmesine engeller, bozulmaları asgari düzeye indirir.

Ayrıca meyve ve sebzede doğal olarak bulunan, bazı durumlarda tek başına muhafaza yöntemi olarak olgunlaşmayı sağlayan ancak ileri aşamalarda ürünün seçilmese bile örneğin konserve veya dondurma aşırı olgunluk ve yaşlılığına sebep olarak elden işlemlerini kolaylaştırmak ve hammadde kalitesini çıkmasına neden olan bazı enzimlerin faaliyetlerini de sağlamak amacıyla destekleyici bir teknik olarak engeller.

Meyve ve sebzedeki su uzaklaştırıldığı için de Ülkemiz meyve ve sebze yetiştiriciliği ve ürün ürün küçülür ve hafifler. Kurutulmuş ürün kullanılacağı çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir yelpazeye zaman ise kullanım yerine göre kaybettiği su tekrar, sahiptir. Ancak yetiştirilen birçok ürün sadece yöresel ılık suda bekletilmek suretiyle, geri kazandırılır. Teorik olarak tüketilmekte, ürünlerin raf ömrü uzun olmadığı olarak, kurutma işlemi bilinçli yapılmış ise ürün büyük için de dış pazarlarda şansı olmamaktadır. Bu oranda orijinal boyutlarına kavuşur.

MAKALENİN TAMAMI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

Editör: TE Bilişim