Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre, Milas, Türkiye'nin ve Ege Bölgesi'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden biri olarak tarihsel olarak zeytin üretiminin merkezi olmuştur. Milas yağlı zeytini, ilçenin sınırları içinde yaygın olarak yetiştirilen Memecik çeşidi zeytinlerden elde edilmektedir ve yüzde 1 serbest asitlik değerindeki zeytinyağıyla üstün kalitede sunulmaktadır. Bu doğal salamura zeytin, çizik zeytin olarak piyasada bulunur ve üretiminde hiçbir gıda katkı maddesi veya aroma kullanılmaz. Ayrıca, sterilizasyon veya pastörizasyon işlemleri de uygulanmaz. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar sonucunda Milas yağlı zeytini AB'den coğrafi işaret tescili almıştır. Bu, Türkiye'de AB coğrafi işaret alan ürün sayısını 14'e çıkarmış ve Milas'ın AB tescili alan ürün sayısını 2 yapmıştır. Daha önce Milas zeytinyağı da AB coğrafi ürün tescili almıştır.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, coğrafi işaretle ürünlerin değerinin arttığını ve bu nedenle coğrafi işaret tescilini önemsediklerini belirtti. Coğrafi işaretin, bir ürünün gerçekten belirli bir coğrafyada ve geleneksel üretim yöntemlerine uygun olarak üretildiğini garanti altına aldığını ifade etti. Yumaklı, Türkiye'nin bu alandaki çalışmalarını sürdürdüğünü ve coğrafi işaret tescili için çaba harcadığını vurguladı. Uluslararası alanda Türkiye'nin sahip olduğu değerlerin tescil edilmesinin önemli olduğunu belirten Yumaklı, "Bu sayede ürünlerimiz hem korunuyor hem de daha değerli hale geliyor. Kültürel miraslarımız, değerlerimiz ve lezzetlerimizin tescil edilmesi için uluslararası arenada çalışmalarımıza devam ediyoruz. Milas yağlı zeytini, AB tarafından tescil edilen 14. ürünümüz oldu. Ülkemize, sektörümüze ve üreticilerimize hayırlı olsun. Bu sayıyı daha da artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.

Şu anda AB coğrafi işaret tescili bekleyen 4 ürün bulunmaktadır: Edremit körfezi yeşil çizik zeytin, Ayaş domatesi, Ezine peyniri ve Maraş tarhanası. Bu ürünlerin tescil alması için başvurular kabul edilmiş ve 3 aylık itiraz süreci sonunda tescil almaları beklenmektedir. Ayrıca, tescil başvurusu bekleyen 40 ürün bulunmaktadır. (DHA)

Editör: Habererk Haber Merkezi