TÜİK'in yıllık enflasyon rakamlarını açıklayacaği 3 Ocak 2023'e tarihine sayılı günler kala, memur ve emeklileri ilgilendiren enflasyon oranları da merakla bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı bir canlı yayında yaptığı açıklamalarla memur ve emeklileri hüsrana uğratacak açıklamalarda bulundu.

Bilgin, "Memur maaşları ile ilgili kaydımız var. Kamu toplu sözleşmesinde madde var. Enflasyon farkını veriyoruz. Enflasyon farkının üstünde vereceğiz. Ocak içinde belli olacak. Net bir rakam vermeyeyim ama aralık ayında enflasyonda düşüş devam edecek. Enflasyon açıklandıktan sonra bu konuyu çalışıyoruz. Tüm bunları değerlendirip alım gücünü destekleyecek oranlarda bir artış olacak" dedi.

Bakan net bir rakam vermemesine rağmen "Aralık'ta enflasyonta düşüş devam edecek" sözleri emekli ve memurları üzdü. Bilgin'in "alım gücünü destekleyecek oranlarda artış olacak" sözleri bile yüreklere su serpmedi.

5 aylık enflasyon farkı yüzde 14.04. Altınca ayda çıkacak rakam yüzde 5 bile olsa memur ve emeklileri yapılacak zam oranı yüzde 19 tekabül ediyor. Asgari ücrete yapılan zam oranının çok gerisinde kalıyor. Bu da emeklinin açlığa mahkum olması demek. Kaynaklar, "Emekliye maksimum yüzde 20 zam yapılacak" yönünde görüş belirtiyor. 

Asgari ücrete yapılan yüzde 54.66'lık  zam sonrası milyonlarca emeklinin maaşı asgari ücretin yarısı bile etmeyecek duruma geldi. Toplu sözleşme ve 6 aylık enflasyonla birlikte yılbaşında yüzde 19 civarında zam alacak memur ve emekliler, en az asgari ücret zammı kadar bir artış bekliyor.

5 AYLIK ENFLASYONA GÖRE ORAN 14.04

5 aylık enflasyon verisine göre SSK ve Bağ-Kur emeklisinin alacağı zam oranı 14.04 olarak hesaplandı. Bu rakama aralık ayı enflasyon verisi eklenecek. Aralık ayı enflasyonunun 5 puan artması SSK ve Bağ-Kur emeklisinin yüzde 19'luk bir zam alması anlamına gelecek.Bu rakamlar asgari ücrete yapılan zammın çok altındaki bir oran. 

EMEKLİLER REFAH PAYI BEKLİYOR

Emekliler refah payı yani enflasyon farkı dışında zam istiyor. Hangi hükümet olursa olsun yasal olarak enflasyon farkını vermek zorunda. Enflasyon farkının dışında verilecek bir oran emekliye enflasyon farkı dışında zam yapılmış anlamına geliyor. Onun için emekliler refah payını  iktidarda bekliyor. Ancak bu zor gibi gözüküyor. 

Editör: Yadigar Hanım