Yurt dışına da ihraç edilen Dalyan Kefal’in de son yıllardaki en yoğun üretim yapılırken, Market’lerde kilosu 18-20 lira arası satılan Kefal, bölgede ise 10-12 lira arasında satılıyor.

Yaklaşık 3bin yıllık Kral Mezarları, Dalyan Kanalları ve İztuzu Plajı ile dünyaca ünlü Muğla’nın Ortaca ilçesinin Dalyan Mahallesi son yıllarda, Yılan Balığı, Levrek, Fıska, Mavi Yengeç ve Kefal Balığı ile de adını duyuruyor. Dalyan’da 1971 yılında kurulan DALKO Su Ürünleri Kooperatifi, doğal bir avcılık yöntemi olan “Dalyan” yöntemi yaptığı avcılıkla bölgenin en büyük balık üreticisi konumunda.
Kış Kefal’i olarak adlandırılan Koklan türü Kefal döneminin başladığı Dalyan Kanalları’nda balık avcılığı yapabilen tek kurum olan DALKO’da, Başkan Arif Yalılı, son yıllardaki en yoğun kış kefali üretimi yaptıklarını söyledi.

HEDEF AY SONUNDA 300 TON
DALKO Başkanı Arif Yalılı yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz yıl 5-6 Kasım tarihlerinde başlayan kış Kefali, bu yıl 23-24 Kasım tarihi itibariyle başladı. Ancak geç başlamasına rağmen son yıllardaki en yoğun üretimi yaptık. 2000’li yıllarda yıl bazında 100-120 ton arası olan kefal avlanırken, geçen yıl Aralık sonu itibariyle 220 tona ulaşmıştık. Bu yıl ay sonu itibariyle hedefimiz 300 tona ulaşmak” dedi.

Kooperatif olarak en büyük müşterilerinin Mersin’in yanı sıra, Suriye’nin olduğunu belirten Arif Yalılı, “Dalyan’da mevsimine göre yaklaşık 10 çeşit Kefal türü bulunuyor. Doğal yollarla yetişen bu kefallerden kış dönemi kanallara gelen tür olan Koklan, Kefal’in en lezzetlisi ve en fazla tercih edilen türü. Kış Kefal’i dediğimiz bu tür Nisan Ayı’na kadar devam ediyor” dedi.

Avcılığın yanı sıra önceki yıllara göre üretimde de büyük artış yaptıklarını belirten Arif Yalılı, “Kefal’i avlamanın yanı sıra önceki yıllara oranla çok ciddi miktarda balığı üremesi için denize bıraktık. Bunun yansımasını da hem üretimimizde, hem de deniz tarafında balık avlayan kişiler görüyor. Ayrıca Kefal’deki yaşanan bu artış Fıska dediğimiz Balık Yumurtası üretimimizi de ciddi oranda artırdı” dedi.

KİLOSU 10-12 LİRA
DALKO bünyesinde üretimi yapılan Kefal’ler toptan olarak 7-8 lira arası satılıyor. Büyük Market’lerde kefalin kilosu 18-20 lira arasında satılırken, DALKO Satış noktalarında ise Kefal’in kilosu 10-12 liradan başlayan fiyatla satılıyor.

DALYAN YÖNTEMİ İLE BALIK AVI
İztuzu plajının deniz tarafında üreyen balıklar, beslenmek ve büyümek amacıyla Dalyan Kanalları’na giriyor. Kanallarda beslenen ve büyüyen balıkların bir bölümü üremesi için yeniden denize bırakılırken, bir bölümü ise Dalyan yöntemi ile tutuluyor. Binlerce yıldır uygulandığı belirtilen Dalyan yönteminde balıkların deniz ile kanal arasında geçiş yapacağı bölgelere kurulan kafeslerde avcılık yapılıyor. Çeşitli bölgelerde uygulamaya çalışılan Dalyan Yöntemini 1971 yılında Dalko Türkiye’nin en başarılı uygulayan kurumu konumunda. Ayrıca Kooperatif olarak da Türkiye’de örnek gösteriliyor. 
1971 yılında kurulan DALKO Su Ürünleri Kooperatifi’nin tamamı bölge halkından oluşan 500 ortağı bulunuyor.

FESTİVAL ŞUBAT’TA
Bu arada 'Kefali Dalyan'da yiyin” sloganı ile düzenlenen “Dalyan Kefal Balığı Festivali”nin 3.sü Şubat Ayı’nda yapılacak. Dalyan'ın tanıtımına katkı sağlamak ve kış turizmini canlandırmak amacıyla düzenlenen festival’de konserler, balık tutma yarışması ve katılımcılara binlerce ekmek arası kefal dağıtılıyor. Geçen yıl ki Festival’e çok yoğun bir katılım gerçekleşmiş ve Dalyan’ın ölü sezonunda birçok otel ve motelde doluluk oranı yüzde 100'e ulaşmıştı.


 

Editör: TE Bilişim