Mete Sönmez / Habererk / Muğla

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin, Menteşe İlçesi’nde yaptığı eski otogar alanında bulunan park projesini yapan firma battı ve inşaatı yarım bıraktı. Muğla’da birçok firma ve kişiye milyonlarca lira borçlandığı öğrenilen firmanın Belediye’den de şu ana kadar alması gereken hak edişten çok daha fazla ödediği, hatta rakamın milyonlara ulaştığı belirtiliyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Menteşe Belediyesi’nin ortaklaşa yapmaya başladığı projede, 31’i engelli olmak üzere 593 araç kapasiteli 4 kat yeraltı otoparkı, 31’i engelli olmak üzere 593 araç kapasitesi bulunuyor. Proje kapsamında peyzaj düzenlemeleri ile çağdaş bir görünüme kazanacak olan Kent Meydanı’nda 3 adet kafe, 25 dükkan yer alacak. Parsel alanı 6937 metrekare, inşaat taban alanı 2587 metrekare, toplam inşaat alanı 24 bin 127 metrekare, olan alandaki çalışmalar 36 Milyon 344 bin liraya mal olacağı belirtilmişti.

2,7 MİLYON FAZLA PARAMI ÖDENDİ?

Ak Parti İl Başkanı Kadem Mete’de Mart Ayı başlarında yaptığı açıklamada inşaatın durduğunu belirterek, “Eski garaj alanında inşaat durdu. İnşaatı yapan şirket batmış ve gitmiş, Muğla Büyükşehir Belediyesi söz konu şirkete hak edişten daha fazla para ödemiş. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı çıksın halkı bilgilendirsin. Ama bundan sonra istifa kabul etmiyoruz. Hiç bir daire başkanının istifası Osman beyin suçu başkasına atmasına yardımcı olmayacaktır” demişti.

Ak Parti İl Başkanı Kadem Mete’nin yaptığı açıklamada belirttiği müteahhit firmaya yapılan fazla ödemeye ilişkin iddiaya göre batan firmanın şu ana kadar yaklaşık inşaatın 3’de 1’lik bölümünü tamamladığı ancak Büyükşehir’in battığı belirtilen firmaya ödediği paranın hak edişinden çok daha fazla ödeme yaptığı belirtiliyor. Bahsedilen rakam ise milyonlarla ifade ediliyor.

SAVCILIK EKİPLERİ İNŞAAT’TA

İnşaat alanı ile ilgili son gelişme ise 21 Mart Perşembe günü yaşandı. Büyükşehir’den aldığı iddia edilen fazla para ortadan kaybolan müteahhitte alacakları olan betoncu, demirci gibi Muğlalı firmalar haciz işlemi başlattılar. Muğla Adliyesi'nden gelen görevliler geçen hafta eski garaj alanında incelemede bulundukları ve gerekli işlemlere başladıkları öğrenildi. Müteahhit’in bu firmalara da 2 milyon lirayı aşan borcu olduğu belirtiliyor.

GÜRÜN; YENİDEN İHALE EDİLECEK

Bu arada Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün Muğla’da gazetecilere açıklamada bulundu. Muğla Yenigün’ün haberine göre Osman Gürün; “Eski garaj alanında yapılacak inşaat için ihale yaptık ve inşaat başladı. İlk başlarda güzel de gidiyordu. Ki yüklenici firma da önemli işlerin altına imza atmış bir firmaydı. İhale şartlarına haizdi. Zaten şartları uygun olmasa ihaleye alınmazdı. Fakat şu an Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi müteahhitler bunun gibi sorunlar yaşayabiliyor. Bu firmanın ihaleye girmesine engelleyecek hiçbir durum yoktu. Sonradan bu firma mali bir sıkıntı içine girdi. Bu durumda ülkenin ekonomisin genel gidişatı ile ilgili bir durum. Şu an da Türkiye’nin bir çok yerinde bir çok kurumların yatırımlarında bu sorunlar yaşanıyor.

Bu firma en son demirleri döşedi betonun dökülme aşamasına gelindi iş durdu. Konuyu incelediğimizde ödemelerini yapamadığını gördük. Tabi bu durum betoncu ile müteahhidin arasında olan bir şey. Firma sonra başka yerlerden de sıkıntı yaşadı ve inşaat şu anda durmuş vaziyette” dedi.

İDDİALARA YANIT VERMEDİ, NEDEN İFLAS ETTİN DİYEMEYİZ DEDİ

Tasfiye işlemlerinin ardından yeniden ihale yapılacağını ve inşaatın mutlaka tamamlanacağını belirten Gürün; “İnşaatın durmasının ardından biz de kalıcı bir zarara sebep olmayalım diye demirleri döşenen bölgelerin betonunu döküyoruz. Bu da kanunen bizim hakkımız. Bu masrafı da teminatından alacağız. Yanılmıyorsam 19 Nisan’a yasal bir süreç var, o gün dolmadan tasfiye edilemiyor. O zamana kadar sorun çözülmezse tasfiye edilecek ve yeniden ihale edilecek. Benim için o yatırım çok önemli. Bu mutlaka en kısa sürede bitecek. Bu sadece buraya özgü bir şey değil. Türkiye’de buna benzer yüzlerce olay var. Demirin fiyatı 1 kuruş vererek ihaleye aldığı ve ekonomik gidişattan dolayı demir 3 kuruşa çıktıysa maliyet artıyor. Biz de neden iflas ettin diyecek durumumuz yok keşke iflas etmeseydi. Endişeye mahal yok o yatırım bitecek“ diye konuştu ancak firmaya önden fazla ödeme yapılıp yapılmadığı ile ilgili iddialara ve Büyükşehir’in bu işten zarar edip etmediği yönünde ise açıklamada bulunmadı.

Editör: TE Bilişim