Mete Sönmez/ Habererk/Muğla

Geçtiğimiz hafta Muğla Büyükşehir Belediyesine bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, 2019 yılı olağan Genel Kurulunu gerçekleştirmiş, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün başkanlığında gerçekleşen genel kurul Büyükşehir Belediyesi Meclis salonunda yapılmıştı. Toplantı sonunda MUSKİ Genel Müdürlüğünden açıklama yapılmıştı. Açıklamada, “Büyükşehir yasası ile birlikte başlayan köylerde yüzde 75, beldelerde yüzde 50 indirim uygulaması 2022 yılına kadar uzatıldı” denilmiş ve il genelinde kademeli su tarifesine geçildiği, daha az su kullananın daha az ücret ödeyeceği belirtilmişti. Bu açıklama Muğla genelinde Büyükşehir’den Su’ya indirim şeklinde haber yapılmıştı. Büyükşehir’in aldığı bu karara ve yapılan haberlere Kavaklıdere’nin Ak Parti’li Belediye Başkanı Mehmet Demir’den sert tepki geldi. Mehmet Demir, Köylerden Mahalleye geçen yerlerde TBMM’nin aldığı karar ile su ücretlerinin 2022’ye kadar %75 indiriminli tarifenin devam ettiğini, bunu Büyükşehir’in aldığı bir karar olarak yansıtılarak kamuoyunun yanıltıldığını söyledi. Mehmet Demir ayrıca, en az kullanılan su oranlarında 1 ila 3 kuruş indirim yapılmasına karşın, en fazla kullanılan su oranlarında ise %100’ü aşan zam yapıldığını belirterek, Büyükşehir’i ve yapılan haberleri Muğlalılar ile dalga geçmek olarak nitelendirdi.

Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir

İNDİRİM HABERLERİNİN TAMAMI SAÇMALIK

Kavaklıdere Belediye Başkanı yaptığı açıklamada şunları söyledi, “Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın 13 Haziran 2019 tarihinde yapmış olduğu meclis toplantısında yeniden belirlen 2019 yılı MUSKİ Su fiyat tarifesi AK Parti ve MHP'li belediye meclis üyelerinin RED oylarına karşı, CHP ve İYİ Partili üyelerin KABUL oyları sonunda maalesef kabul edilmiştir. CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin KABUL oyları ile Muğla ilimizde yaşayan her bir vatandaşımızın bütçesine ekstra bir yük getirecek olan MUSKİ'nin 2019 yılı fiyat tarifesi, Muğla Büyükşehir Belediyesinin resmî Sosyal medya hesaplarında ve bazı basın yayın kuruluşlarında “Muğla Büyükşehir Belediyesi Su Fiyatlarında İndirime Gitti” başlığı ile haber yapılmıştır. Hatta bazı hızını alamayan, hiç bir araştırma ve inceleme yapmadan sadece ellerine tutuşturulan belge veya sosyal medyadan gördükleri bilgiler ile habercilik yapan bazı yerel  basın kuruluşlarında ise, ‘Muğla Büyükşehir belediyesi Su fiyatlarında yüzde 50 ile yüzde 75 oranında indirime gitti’, başlığı ile çıkan haberlerin tamamı yalan ve başlı başına bir saçmalık olup, bu haberlerin Muğla'da yaşayan 967bin487 kişi ile dalga geçmekten başka bir amacı olmadığını düşünmekteyim. Muğla'da yaşayan 967.487 kişi ile de hiç bir kimsenin dalga geçme hakkının olmadığı kanaatindeyim” dedi.

KÖY VE BELDELERDE İNDİRİMİ TBMM YAPTI

Muğla Büyükşehir’in Köy ve belde merkezlerinde indirime itti yönündeki açıklama ve haberlere değinen Mehmet Demir, “Muğla Büyükşehir Belediyesinin resmî sosyal medya hesaplarında ve bazı yerel basın kuruluşlarında Muğla Büyükşehir Belediyesinin 2014 öncesi  köy ve belde merkezlerinde içme ve kullanma suyu fiyatlarında yüzde 50 ile yüzde 75 arasında indirime gitti haberinin ne akıl ile, ne mantık ile, ne matematik ile, ne istatistik ile, ne rakamlar ile, ne ahlak ile, ne de vicdan ile uzaktan yakından bir alakası olmadığının bilinmesini isterim. Muğla Büyükşehir Belediyesinin 2014 öncesi Köy ve Belde olan yerleşim yerlerinde içme suları fiyatlarını yüzde 75 ve yüzde 50 oranında indirim yaptı haberinin gerçeği şöyledir. 12 Aralık 2012 tarihinde resmî gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6360 sayılı Büyükşehir yasasının geçici 15 maddesinde, ‘Bu yasa ile köy tüzel kişiliği kaldırılan köylerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret 5 yıl süre ile en düşük tarifenin yüzde  25 ni geçmeyecek şekilde belirlenir’ diyerek zaten köylerde içme ve kullanma suyu fiyatlarının 5 yıl süre ile yüzde 75 indirimli olarak uygulanacağı 6360 sayılı yasa ile belirlenmiştir. Yasada belirtilen 5 yıllık sürenin 31 Mart 2019 tarihinde dolacak  olmasından dolayı, Ak Parti hükümetince hazırlanan ve  28 Aralık 2018 tarihinde resmî gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 7159 sayılı yasa ile Eski Belde ve Köy yerleşim yerlerimizde içme ve kullanma suyu fiyatlarının 31 Aralık 2022 tarihine kadar yüzde 50 ile yüzde 75 oranında indirimli olarak belirleneceğini TBMM de kabul edilen yasa ile hüküm altına alınmıştır. Hal böyle iken 2014 öncesi köy ve belde olan yerleşim yerlerinde içme ve kullanma suyu fiyatlarında uygulanan yüzde 50 ve yüzde 75 oranındaki indirimlerin sebebinin, Muğla Büyükşehir Belediye Meclisinin aldığı bir  kararın sonucu değil, Ak Parti Hükümetlerince çıkartılan 6360 ve 7159 sayılı yasalarının bir sonucu olduğunun bilinmesini isterim” dedi.

%50 İNDİRİM TEKLİFİMİZ RED EDİLDİ

2019 su tarifesi için Ak Parti ve MHP’li üyelerin %50 indirim teklifinin CHP ve İYİ Partililerce red edildiğin belirten Demir açıklamasının devamında şunları söyledi, “Muğla Büyükşehir Belediyesinin 13 Haziran 2019 tarihinde yapmış olduğu meclis toplantısında yeniden belirlen 2019 yılı MUSKİ  su fiyat tarifelerinin görüşülmesi esnasında Ak Parti ve MHP'li Meclis üyeleri tarafından verilen Önerge ile içme ve kullanma suyu fiyatlarında ‘Yüzde 50 Oranında İndirim Yapılması’ Teklifi CHP ve İYİ Partili üyelerin oyları ile maalesef RED Edildi. Bu indirim önergesinin CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin oyları ile RED edilmesine karşın Muğla Büyükşehir Belediyesi içme ve kullanma suyu fiyatlandırılmasında kademeli tarife sistemine geçildi. Bu kademeli fiyat tarifelerine göre 2014 öncesi İl ve İlçe Merkezi olan yerleşim yerlerimizde en az kullanılan tarife olan  0/10 m3 kullanımlarda su m3 kullanım ücretini 2,96 TL’den 2,86’TL ye düşürerek göstermelik  0,1 TL yani sadece 10 kuruş indirim yapıldı. Buna karşın halkımızın en çok kullandığı 21 m3 üzeri su kullanımlarında fiyat 2,96 TL den 6,5 TL ye çıkartarak %119,5, yani 3,54 TL zam yapmıştır. Bir başka deyişle en az kullanılan 0/10 m3 su tarifesinde göstermelik 10 kuruşluk indirim yapılırken, en çok kullanılan su kullanım tarifesinde ise, bu indirim miktarın tam 35,4 katı zam yapılmıştır.

5 KURUŞ İNDİRİME, 117 KURUŞ ZAM

Yine 2014 öncesi Belde  olan yerleşim yerlerimizde en az kullanılan su tarifesi olan  0/10 m3 kullanımlarda kullanım ücretini 1,48 TL’den 1,43’TL ye düşürerek, yalnızca 5 kuruş göstermelik indirim yapılırken, buna karşın halkımızın en çok kullandığı 21 m3 üzeri  su kullanımlarda fiyat 1,48 TL’den, 3,25’TL ye çıkartılarak  % 119,5 zam, yani 5 kuruşluk indirime karşı 177 kuruş zam yapmıştır. Bir başka deyişle en az kullanılan 0/10 m3 tarifesinde göstermelik 5 kuruşluk indirime karşı, en çok kullanılan su tarifesinde yapılan bu indirim miktarının tam 35,4 katı zam yapılmıştır.
3 KURUŞ İNDİRİME, 88 KURUŞ ZAM
Yine 2014 öncesi köy olan yerleşim yerlerimizde halkımızın en az kullandığı tarife olan  0/10 m3 su kullanım ücretini 0,74’TL den, 0,71’TL ye düşürerek, göstermelik sadece3 kuruş indirim yapılırken, bu indirime  karşın halkımızın en çok kullandığı 21 m3 üzeri su kullanımlarında fiyatı 0,74 TL den 1,62 TL’ye çıkartarak, %119 yani, 88 kuruş zam yapmıştır. Bir başka deyişle Köylülerimizin en az kullandığı 0/10 m3 tarifesinde yapmış olduğu göstermelik 3 kuruşluk indirime karşılık köylülerimizin en çok kullandığı tarifede yapılan indirim miktarının tam 29,3 katı zam yapılmıştır.

1 KURUŞ İNDİRİME, 361 KAT ZAM

İşyerlerimiz de kullanılan içme ve kullanma suyu fiyat tarifelerinde de en az kullanılan su tarifesi olan  0/20 m3 kullanımlarda kullanım ücretini 5,37’TL den 5,36’TL ye düşürerek  göstermelik sadece sadece 1 kuruş’luk  indirim yaparken. Bu göstermelik 1 kuruşluk indirime karşın halkımızın işyerlerinde en çok kullandığı 40 m3 üzeri kullanımlarda fiyatı 5,37 TL olan su fiyatını 8,98 TL ye çıkartarak, 361 kuruş zam yapmıştır. Bir başka deyişle işyerlerinde en az kullanılan 0/20 m3 tarifesinde yapmış olduğu göstermelik 1 kuruşluk İndirime karşılık, işyerlerinde en çok kullanılan su tarifesinde bu indirim miktarının tam 361 katı zam yapılmıştır.

MUĞLA HALKI İLE DALGA GEÇİYORLAR

Hal böyle iken su fiyatlarındaki göstermelik 1 kuruşluk, 3 kuruşluk ve 5 kuruşluk İndirimlerin sayfalarca ‘Büyük İndirim’ diye haber yapılır, yaptırılırken, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin içme su fiyatlarında %120’lere varan oranlarda yaptığı ‘Anormal Zamların’ indirim diye Muğla halkına haber yapılmasının ancak ‘Muğla Halkı İle Dalga Geçme’ olduğunu düşünüyor ve bunun taktirini halkımıza bırakıyorum.
Unutulmamalıdır ki Muğla 1 kuruşluk, 3 kuruşluk, 5 kuruşluk insanların yaşadığı bir memleket değildir ve öyle davranılmamalıdır. Lütfen artık Muğla Halkımızın aklı ile  alay etmeyi bırakalım.

Editör: TE Bilişim