Mete Sönmez / Habererk / Muğla

MUÇEV görevlileri gazetecilerin çektiği görüntüleri “Terör Unsurları için kullanılabilir” cevabı verdi!!!

Dünyanın pekçok bölgesinden insanın Türkiye’nin en çok fotoğrafladığı plajlar arasında yer alan dünyaca ünlü İztuzu Plajı’nda Muğla Valiliğince Gazetecilere fotoğraf çekme yasağı getirildiği ortaya çıktı.
Alınan bilgiye göre Yeni Asır Gazetesi Muğla Muhabiri Adem Ülker, geçtiğimiz günlerde haber yapmak amacıyla İztuzu Plajı’na geldi. Her yıl milyonlarca turistin ziyaret edip, fotoğraflarını paylaştığı plajda Adem Ülker fotoğraf çekerken plajı işleten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Valiliği’nin ortak kuruluşu MUÇEV çalışanları Adem Ülker’e gelerek neden fotoğraf çektiğini sordular. Ülker’in gazeteci olduğunu ve haber yapacağını belirtmesi üzerine görevlilerin güvenlik gerekçesi ile fotoğraf çekemeyeceğini söylediği ve fotoğraf çekmesini engellediği belirtiliyor. Olay yerine gelen Jandarma ekipleri de Adem Ülker’e plajda fotoğraf çekiminin yasak olduğunu ancak Valilikten izin alınması durumunda izin verileceğini belirttikleri öğrenildi.

TERÖR UNSURU DEDİLER!!!

Konu hakkında açıklamada bulunan gazeteci Adem Ülker, “Ben 25 yıllık gazeteciyim. Dünyanın pekçok bölgesindeki gazeteciler gibi yıllardır İztuzu’na çeşitli haberleri yapmak için giderim. Geçtiğimiz gün haber için gittiğimde ise yaşadığım olay beni şoka uğrattı. MUÇEV’e bağlı görevlilere basın mensubu olduğumu söylememe rağmen görüntüleri terör unsuru olarak kullanıp kullanmayacağımı bilemediklerini söylediler ardından da jandarmayı çağırdılar. Hergün binlerce kişinin fotoğraf çekip sosyal medyada paylaştığı bir bölgede gazetecinin çektiği fotoğraf nasıl terör unsuru oluyor? Bunca yıl boyunca pekçok devlet adamını takip ettim. Halen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bölgeye gelen devlet adamlarının programlarını akredite oluyorum. Oralarda ve o insanları fotoğraf çekip görüntü alma iznim var ancak İztuzu gibi bir bölgede haber amaçlı fotoğraf çekmem terör unsuru sayılıyor. Bu nasıl bir mantık” dedi.

DÜNYA’DA EŞİ YOK

Türkiye’nin turizmdeki en önemli yüzlerinden olan, uluslarası alanda pekçok platformda fotoğrafları yayınlanan ve yine bölgeyi ziyaret eden milyonlarca turistin fotoğrafladığı İztuzu Plajı’nda yeni başlayan bu uygulamanın Valiliğin emri olduğu öğrenildi. Muğla Valiliği tarafından Gazeteci ve Televizyonculara özel olarak alınan karar gereği plajda çekim yapacak basın mensupları Valilikten özel izin almak zorunda. Türkiye’nin en çok fotoğraflanan plajları arasında yer alan İztuzu’ndaki böyle bir yasak, yasağında özellikle basın mensuplarına yönelik olması şaşkınlık yarattı. Bunun yanı sıra bu yasağın bölgeye gelen Yabancı Basın Mensupları için de geçerli olup olmadığı ise merak konusu?

NEDEN; BASIN’IN GÜNDEMDE TUTMASI MI?

Valilikçe gazetecilere özel koyulan bu yasağa anlam verilemedi. Uzun yıllar Dalyan Belediyesi’nce işletilen, ardından Büyükşehir yasası ile birlikte Dalyan Beldesi’nin kapanması ile Ortaca Belediyesi’ne devredilen İztuzu Plajı’nın işletme hakkı özel bir şirkete verilmiş, alınan bu karar çevreci örgütler başta olmak üzere çevre halkınca uzun süre protesto edilmişti. Zaman zaman gerginliğin yaşandığı ve uzun süre devam eden eylemler neticesinde plajın işletmesi Muğla Üniversitesi’ne verilmişti. Yaşanan o süreçte hem yerel, hem de ulusal basın devamlı şekilde Plajı gündemde tutmuş ve özel sektöre devredilmemesinde başrol oynamıştı.

ÖZEL FİRMALAR YİNE DEVREDE İDDİASI!!!

Dünyanın en iyi korunan plajları arasında yer alan, yapılaşmanın izin verilmediği, The Times Gazetesi tarafından Avrupa’nın En İyi Açık Alanı seçilen İztuzu Plajı için seçimler öncesi MHP’den Ortaca Belediye Başkanlığına aday olan Alim Uzundemir ile, seçim sürecinde bölgeye gelen Ak Parti’li Milletvekili ve Bakanlar seçimleri Uzundemir’in kazanması halinde plajın işletmesini Belediye’ye tekrar kazandıracaklarını belirtmişti. Ancak plaj seçimlerden hemen sonra Üniversite’den alınarak yeniden MUÇEV’e devredildi. Son zamanlarda bazı özel firmaların plajın işletmesi için yeniden devreye girdiği de söylentiler arasında.
Yaşanan tüm bu gelişmeler, Valiliğin gazetecilere yönelik aldığı bu ilginç yasak kararının, yeni bir süreçte olumsuz haberlere karşı bir önlem olarak uygulamaya koyduğu şeklinde yorumlandı.

Adem Ülker

Editör: TE Bilişim