CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti lideri Meral Akşener arasında gerçekleşen görüşmenin detayları ortaya çıktı. Görüşmede yerel ittifak için formül aranırken, her iki partinin de bazı büyükşehirlerden vazgeçebileceği öğrenildi.

14 ve 14  Mayıs seçimlerinden beklediği sonucu elde edemeyen muhalefet, şimdi de  2024’te yapılacak yerel seçimlere odaklandı. Seçim sonrası İYİ Parti ve CHP arasında başlayan gerginlik iki liderin bir araya gelmesi ile birlikte buzların erimesine neden oldu. Ancak, yaklaşan yerel seçimleri de masaya yatıran iki parti arasındaki "muhtemel ittifakın", CHP’nin bazı büyükşehirlerde aday çıkartmayarak İYİ Parti’yi desteklemesi ile mümkün görünüyor.

Kulislerden sızan bilgiye göre, yaklaşan yerel seçim öncesinde CHP ve  İYİ Parti, 'yerel ittifaka' olumlu bakıyor. İYİ Parti kurmaylarının, Adana, Mersin, Manisa gibi bazı illerde büyükşehir belediye başkanlığı için kendi adaylarının desteklenmesini istediği, CHP kulislerinde de benzer düşüncenin hakim olduğu gelen bilgiler arasında.

İYİ PARTİ MANİSA, ADANA VE MERSİN'İ İSTİYOR

"15 milletvekili istemek en büyük hataydı" diyen Meral Akşener'in, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede, daha çok büyükşehirde İYİ Parti adayıyla seçime gidilmesini istediği, yaşanan tartışmaların ise “İYİ Parti’nin elini güçlendireceği” yorumu yapılıyor. Buna karşılık CHP’de “Adana ve Mersin gibi şehirleri verebiliriz” görüşünün hakim olduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kurban Bayramı’nda yaptığı bir konuşmada, 2024’te gerçekleştirilecek yerel seçimlerin “1994 gibi milat olacağını” belirtemesi üzerine Erdoğan'ın “muhalefetin çok parçalı yapısından faydalanacağı” yorumları gündeme geldi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in olağan kurultayda CHP’ye yönelik eleştirileri ise “ittifakın bittiği” şeklinde yorumlandı.

YEREL İTTİFAK İÇİN İLK ADIM

İpleri geren bu açıklamalardan sonra iki parti arasındaki ilk görüşme CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve İYİ Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burak Akburak arasında gerçekleştirildi. Kılıçdaroğlu da seçimlerden sonra Akşener ile ilk kez bir araya geldi. İki liderin “yerel seçimler”i masaya yatırdığı bildirildi.

İYİ Parti’de yeni ittifak için tabandan gelen tepkiler üzerine 2019’daki ittifakın aksine daha fazla büyükşehirin İYİ Parti’ye bırakılmasını istediği belirtilirken, "ittifak teklifinin bu kez CHP’den gelmesi gerektiği” beklentisi gelen bilgiler arasında. İYİ Partili kurmaşlar, aralarında Adana, Mersin, Manisa gibi büyükşehirlerin de bulunduğu illerde destek istiyor.

CHP kulislerinde de “İttifak muhtemelen olacak” yorumları yapılırken, bazı büyükşehirlerin bu kez İYİ Parti’ye bırakılabileceği, “Adana ve Mersin gibi büyükşehirleri İYİ Parti’ye verebiliriz” görüşünün hakim olduğu belirtiliyor.

Editör: Yadigar Hanım