Muharrem ayının ilk günü yani 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü, hicri yılın ilk günüdür. İslam dünyası için dönüm noktası sayılan Hicret hadisesi, Muharrem ayının ilk gününde gerçekleşmiştir. Savaşmanın kabul edilmediği 4 aydan biridir bu ay. Muharrem ayının 10. günü ise Aşure günü olarak kabul edilir. Bu ayda, aşure günü yani, Muharrem ayının 10. Günü bazı alimlere göre oruç tutmak sünnettir. Muharrem ayında oruç tutulması, aşure pişirilmesi ve dağıtılması ve Kerbela’da Hazreti Muhammed’in torunu Hazreti Hüseyin ile şehit olanların yad edilmesi Muharrem ayının ortak paylaşım ve matemi olarak biliniyor. Ramazan'dan sonra en faziletli oruç Muharrem ayının 10. gününde tutulan oruç olarak kabul edilmiştir.

“Muharrem” in manası hürmet edilen demektir. Bu ay, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah'ın ayı diye nitelendirilmiştir. Bu niteleme Muharrem ayının faziletine  ve bereketinin bolluğuna işarettir.

Hz. Muhammed (s.a.s.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Ramazan'dan sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem'de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.”

28 Temmuz 2023 Cuma günü de aşure günü olarak kabul edilir. Muharrem günü kılınan namazlar, edilen dualar, muharrem matemi 28 Temmuz 2023 Cuma günü yapılacak olan aşûre geleneği ile biter. 12 gün orucun ardından Aşûre Günü yapılır. 12 değişik malzemeden oluşan aşûre yenilir ve dağıtılır.

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı