Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılı Mayıs ayı enflasyon sepetinden doğalgaz harcamalarını çıkardı. Enflasyonu düşük göstermek için yapılan uygulamanın memur ve emekli maaşına yapılacak zammı düşüreceği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim öncesinde doğalgaz abonelerine konutlarda 1 ay, mutfak kullanımlarında ise 1 yıl ücretsiz doğalgaz müjdesi vermişti. Ancak Erdoğan'ın müjdesi memur ve emeklilerin maaşına olumsuz yansıyacak. 

TÜİK, 2023 yılı Mayıs ayı TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) hesaplamalarında doğalgaz için ‘sıfır fiyat' (zero price) yöntemi uygulanacağını açıklamıştı. Aynı yöntem, 25 metreküplük bedava gazın devam edeceği önümüzdeki 11 ayda da enflasyon hesabında kullanılacak. TÜİK'in TÜFE içerisinde yüzde 2.9 ağırlığı olan doğalgazın sıfır fiyatlı hesaplamasının mayıs ayı tüketici enflasyonunu aşağı çekmesi bekleniyor. Ancak bu düşüş, milyonlarca memur ve memur emeklisinin temmuzda alacağı enflasyon farkı ile işçi, esnaf ve çiftçi emeklisinin 6 aylık maaş zammı hesaplamasını aşağıya  çekecek. 

ERDOĞAN'IN VERECEĞİ ZAM DAHA YÜSEK GÖRÜNECEK

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğn'ın seçim öncesi memur ve emeklilere verdiği yüksek zam sözünün temmuzda gerçekleştirmesi durumunda  TÜFE kaynaklı olası zam kaybı etkisi hafifleyecek, yapılacak ek zam olduğundan daha yüksek görünecek.

Doğalgazdaki sıfır etkisini yorumlayan TÜİK eski Başkanı Birol Aydemir, “Doğalgaz fiyatındaki değişimle doğalgaz için halkın cebinden para çıkıp çıkmamasının ne ilgisi var? Bir ürüne para ödenmesiyle ödenmemesi neyi değiştirir? Üstelik TÜİK aşağı yönlü kuvvetli bir değişim olacağını söylüyor. Bir tek doğalgazla bu kuvvetli değişim nasıl sağlanabilir? Minareyi çalan kılıfını hazırlarmış. Belli ki TÜİK enflasyonu düşük açıklayacak, şimdiden yolunu yapıyor” dedi.

Editör: Yadigar Hanım