GÜN SAZAK

1977 seçimlerinden sonra kurulan 3 lü Demirel hükümetinin ateşten gömlek olan Gümrük ve Tekel Bakanıydı Gün Sazak. 

Memlekete giren tır başına 600 bin TL (yaklaşık 34.000 usd) rüşvet alındığı, gümrüklerin kapısız eve döndüğü, transit giriş yapan tırların ülkemizden çıkmadan buharlaştığı bir dönemde oturmuştu koltuğa.

İşe namuslu bir kadro kurarak başladı. Müsteşarlığına Namık Kemal Zeybek'i getirdi, Tekel ve Çaykur Genel Müdürlerini değiştirdi. 

Bakanlığının ilk günlerinde katıldığı Milliyetçi Hareket Partisi Genel İdare Kurulunda (GİK) yaptığı konuşmada "Ben gümrükleri kontrol altına almaya karar verdim. Ancak karşımızda çok güçlü, her makama ulaşabilen bir şebeke var. Partim tam destek verecekse bu işe gireceğim" diyor, başta Başbuğ Türkeş olmak üzere GİK ittifakla kendisine destek veriyordu. 

Namussuzlara karşı vereceği mücadelede omuzlarındaki ağır yükü partizan görevlendirmelerle değil, işinin ehli liyakatli insanlarla taşıyabileceğine inanıyordu.

Trakya Gümrük Baş Müdürlüğüne dürüstlüğüyle nam salmış solcu bir kişiyi atadı. Kısa zamanda Türkiye genelinde kontrolü ele aldılar. Silah, sigara, insan, uyuşturucu kaçakçılarının tezgahlarını dağıtmışlardı. Gümrüklerde çok sıkı kontroller yapıldığından "içleri dolu" tır kuyrukları Bulgar tarafında kilometrelerce uzamıştı.

Sadece beş ayda Çaykur ve Tekel in üretimleri %30 artmış, karaborsaya düşen ürünlerde rahatlama olmuştu. 

Sonrası malum... 

Milliyetçi, ahlaklı, namuslu bir Bakan'a ve onun kendi gibi olan kadrolarına toslayan dış güçler, "İçimizdeki İrlandalılar" ı harekete geçirmiş, tarihte Güneş Motel Vakası olarak bilinen milletvekili transferi operasyonuyla da hükümet düşürülmüş, Gün Bey'in bakanlığı sona ermiş, şebekeler kazanmış, "içleri dolu" tır kuyrukları yeni bakanla birlikte eriyivermişti.

...

27 Mayıs 1980 akşamıydı. Saatler 21.15' i gösteriyordu. Gün Sazak eşi ve çocuklarıyla bir ziyaretten dönmüş, park ettiği arabasının bagajından çantasını almak için eğilmişti ki, ardı ardına silah sesleri duyuldu.

Hain terör, Türk Milleti'nin, Türk Devletinin kadim düşmanları bu sefer silahı dev-sol un kahpe ellerine vermiş ve Türk Milliyetçisi, namus abidesi bir Türk evladını şehit etmişti

...

Allah bu necip Milletin içinde Gün Sazak'ların sayısını artırsın.

Mekanın Cennet Olsun Gün Bey.