Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Belçika’nın başkenti Brüksel’de iki gün süren NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.

Bakan Fidan bu yıl yapılan Dışişleri Toplantısı’nın NATO’nun kuruluşunun 75’inci yıldönümüne denk geldiğini belirterek, “Bu yılın Dışişleri Bakanları toplantısı aynı zamanda NATO’nun 75’inci kuruluş yıldönümüne denk geldi. Türkiye’de 72 yıldır NATO’nun önemli bir üyesi. İki gündür süren toplantılarımız toplam üç oturumda gerçekleşti. Birinci oturumda NATO üyesi ülkeler bir araya geldik. İkinci oturumda NATO-Ukrayna toplantısı yapıldı. Üçüncü oturumda ise NATO Dışişleri Bakanlarıyla Asya Pasifik ülkesi 4 ülke Dışişleri Bakanları bir araya geldik” dedi.

Afgan sığınmacılar sokakları yakıp yıktı! Afgan sığınmacılar sokakları yakıp yıktı!

Dışişleri Toplantısı’nın ilk gün yapılan oturumunda güvenlik konularının ele alındığının altını çizen Hakan Fidan, “Başta Ukrayna krizi olmak üzere ve NATO’nun Ukrayna’ya yönelik değerlendirmeleri dikkate alındı. Biz Türkiye olarak görüşlerimizi ortaya koyduk. Aynı zamanda NATO üyesi ülkelerden Türkiye güvenliği konusunda beklentilerimizi dile getirdik. Başlıca 3 tane konuda bunu gündeme getiriyoruz. Birincisi özellikle terörle mücadelede NATO üyesi ülkelerin Türkiye’ye destek vermeleri, terörle mücadelede Türkiye’nin yanında olmaları. Özellikle Suriye’de olduğu gibi bazı NATO üyesi ülkelerin geçici maskesiyle de olsa terör örgütleriyle iş birliği yapmaması gerektiğinin altını çizdik. Bunun son derece NATO ittifakının ruhuna aykırı olduğu konusunda görüşlerimizi beyan ettik.

NATO GENEL SEKRETERLİĞİ SEÇİMİ

Fidan, NATO Genel Sekreterliği adaylarından Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yle iki hafta önce Brüksel'de Nükleer Enerji Zirvesi'nde görüştüğünü belirterek, "Yakın zamanda Türkiye'yi ziyaret etmesi söz konusu. Tarih üzerinde çalışıyoruz" dedi. Fidan NATO Genel Sekreterliği seçimleri hakkında , "Bizim şimdiki NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le iki yıldır yürüttüğümüz bir süreç var. Özellikle Madrid ve Vilnius'ta alınan zirve kararları, Türkiye'nin terörle mücadelede hangi terör örgütleriyle nasıl mücadele ettiği konusundaki hassasiyeti ve bu konuda NATO'nun ve bazı NATO ülkelerinin nerede durması gerektiği konusuyla, özellikle savunma sanayi işbirliğindeki kısıtlamaların kaldırılması yönündeki ortak anlayışın devam ettirilmesi konusunda bir iradenin yeni Genel Sekreter tarafından da ortaya konulması beklentimiz son derece kuvvetli şekilde ifade edildi. Bu konudaki netleşme zannediyorum ki çok yakın zaman içerisinde olacak. Sayın Cumhurbaşkanımız da kararını açıklayacak diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Fidan ayrıca, NATO’nun 2025’de yapılacak olan gayri resmi Dışişleri Toplantısı’nın Türkiye’de yapılacağını açıkladı.

Kaynak: Habererk