Irak Türkmen davasının önemli isimlerinden Nefi Demirci hayatını kaybetti.

Ülkücü Düşünce Derneği Kurucu Genel Başkanı Ahmet Sleçuk Can, Nefi Demirci’nin vefatını şu sözlerle duyurdu:

“Türk Dünyası ve Irak Türkmen davasının yılmaz mücadele adamı Dr. Nefi Demirci’yi kaybettik.

Merhuma Yüce Allah'tan rahmet, yakınlarına ve Türk milletine sabır ve başsağlığı diliyorum.” Dedi.

NEFİ DEMİRCİ KİMDİR?

Araştırmacı yazar. 1934, Çay Mahallesi / Kerkük / Irak doğumlu. 1952’de Kerkük Lisesi’ni bitirerek, 1953 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesine girdi. 1959 yılında fakülteyi bitirdikten sonra Kerkük’e döndü. 1961-67 yılları arasında Kerkük Cumhuriyet Hastanesi’nde çalıştı. Uzmanlık eğitim görmek için 1967 yılında ailesiyle birlikte İstanbul’a geldi. Uzmanlık eğitimini bitirdikten sonra SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 1996 yılına kadar çalıştı ve emekliye ayrıldı.

Türkmen kültürünü ve davasını Türkiye ve Türk dünyasına tanıtmakta büyük çaba gösteren Demirci, 1968‘de İstanbul’da Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin başkanlığına seçildi.1978 yılına kadar aralıksız olarak dernek başkanlığını yürüttü. Irak Türklerini Türkiye’de tanıtan, dertlerini, sıkıntılarını, siyasi durumlarını dile getiren ve Türk kamuoyuna anlatan o olmuş ve Türkmen davasına büyük emeği geçmiştir. Dernek başkanlığı sırasında yedi adet bülten ile birlikte Türk Dünyasında Kerkük Kitapçığı’nı, 1976’da “Mum Kimin Yanan Kerkük” adlı kendi kitabını yayımladı. İkinci kitabını olan “Dünden Bugüne Kerkük” (1990), Kerkük’ün Siyasi tarihi hakkında yayımlanan ilk kitaptır. 1997-99 yılları arasında yeni sayı Kerkük Dergisi’ni yayımladı. Büyük ilgi gören bu dergi bazı nedenlerden dolayı yayınını istemeyerek sonlandırdı.

Engin gönüllü, yardım sever bir kişi olarak tanınan yazar, değişik dergi ve günlük gazetelerde, özellikle Orkun, Yesevi gibi dergilerde Kerkük ve Türk dünyası üzerine sürekli olarak ve pek çok makale yayımladı. Türkmen siyasi mücadelesinde ayrı bir yeri olan Demirci ayrıca, ara sıra yaşadığı ve duyduğu rahatsızlıkları şiire yansıtarak duygularını ifade etmeye çalıştı. Türkmeneli İnsan Hakları Derneği’nin kurucu başkanlığını yaptı.

Üniversitelerin Faaliyet Raporlarında Gizli Gerçekler Üniversitelerin Faaliyet Raporlarında Gizli Gerçekler

ESERLERİ (Araştırma-İnceleme):

Mum Kimin yanan Kerkük (İstanbul, 1976), Dünden Bugüne Kerkük (İstanbul, 1990), Ağababa Hıdır Lütfü (İstanbul, 2005), Sönmeyen Ateş, Dinmeyen Hasret Kerkük (İstanbul, 2006).

KAYNAKÇA: Şemsettin Küzeci / Kerkük Şairleri (2006), Diş Hekimi Kürşat Çavuşoğlu / Kerkük ve Türk Sevdalısı Nefi Demirci (bizturkmeniz.com, 11.03.2014).

Editör: Habererk Haber Merkezi