Kimliği henüz bilinmeyen saldırganlar mezarındaki bozkurt rölyefini kırması büyük tepki çekti.

Türk tarihçiliği ve edebiyatına yaptığı çok değerli katkılarla büyük hizmetleri bulunan ve büyük Türkçü Nihal Atsız’ın mezarı vandallarca saldırıya uğradı.

Atsız’ın İstanbul Karacaahmet Mezarlığı’ndaki mezarını tahrip eden saldırganların, mezardaki bozkurt rölyefini kırdıkları görüldü.

NİHAL ATSIZ KİMDİR?

Türk tarihçiliği ve edebiyatına yaptığı çok değerli katkılarla büyük hizmetleri bulunan ve Türkçülerin en önemli isimlerinden biri olan Hüseyin Nihal Atsız, Osmanlı Devleti’nin ilk dönemine ışık tutan ve sadece Osmanlıları merkeze alan ilk Türkçe eser olması bakımından bugün halen kaynak eser olma özelliğini koruyan “Âşıkpaşazâde Tarihi”nin günümüz Türkçesine kazandırılmasında büyük emekleri bulunan Atsız, “Bozkurtların Ölümü”, “Bozkurtlar Diriliyor”, “Ruh Adam” gibi edebi eserleriyle de pek çok neslin Türk milliyetçiliği fikriyle tanışmasına vesile oldu.

Nihal Atsız, 12 Ocak 1905’te İstanbul’da Kadıköy’de doğdu. Babası bahriye (deniz) subayı Nail Bey, annesi Fatma Zehra Hanımdır. İlköğrenimini Kadıköy’deki çeşitli okullarda, orta öğrenimini Kadıköy ve İstanbul sultanilerinde yaptı. Buradan mezun olunca Askeri Terbiye’ye yazıldı. Bu okulun 3.sınıfında iken, Arap asıllı bir subaya selam vermeyi reddettiği için okuldan çıkarıldı. Daha sonra İstanbul Darülfünunu (Üniversitesi) Edebiyat Fakültesi’ne yazıldı. Bu fakülteden 1930 yılında mezun olunca, Türkiyat Enstitüsü’nde, hocası Köprülüzade M.Fuat Bey’in asistanı oldu. Ancak diğer hocası Zeki Velidi (Togan) Bey’in Türk Dil Kurultayı’nda maruz kaldığı hücumlara tepki olarak çektiği telgraf sebebiyle asistanlıktan çıkarıldı (1933).

Editör: TE Bilişim