Çin Hükümeti, Doğu Türkistanlı Nursiman'ın Türkiye de okuduğunu bahane ederek ailesini toplama kamplarına hapsetti. Babası Abdurreşid Tohti (54), Annesi Tacigül Kadir ve Kardeşi Muhammedali'den haber alınamıyor. Nursiman 3 yıldır ailesinden haber alamıyor.

Nursiman yayınladığı videoda şunları ifade etti:

"Benim adım Nursiman, Çin hükümeti tarafından suçsuz yere tutuklanan ailem hakkında bilgi vermek istiyorum.

Babam Abdurreşid Tohti 54 yaşında, emekli memur, Annem Tacigül, 51 yaşında ev hanımı, kardeşim Muhammed 31 yaşında, iki çocuk babası, araba yedek parça ticareti yapıyordu, aynı anda iki tane galerisi vardı.

Şu ana kadar ailem hakkında aldığın bilgiler şu şekilde. 

Babam ve kardeşim 2017 Haziran’ın sonunda kamplara götürülmüş.
Sonradan Annemi de götürmüşler. 2019’da babam hapishaneye transfer edilmiş.
Ondan sonra, şuan  annem de kardeşimin hapishanede mi yoksa hala kamplarda mı hakkında alamadım.
Annem, babam, kardeşimin, tutuklanması hakkında Çin hükümeti tarafından verilmiş olan yasal bir bildiri yoktur.

Ancak suçsuz yere Çin’in Nazi kamplarına kapatılmış, orada işkence görmüş, sonradan kurtulup yurt dışına çıkabilen birkaç kişinin verdiği röportajda yurtdışında yaşayan binlerce Uygur’un ailesi hakkında verdiği kanıt videoları ve yakın tarihlerde sızmış olan Çin’in ilk dosyalarına bakacak olursak,  ailemin tutuklanmasının tek sebebi, Çin’in Uygurlara karşı yürüttüğü soykırım politikasıdır.

Sebep olarak da benim Türkiye'de okumam. Üç senedir ailemden haber almaya çalışıyorum. Hiçbir zaman inancımı kaybetmedim. İnanıyorum ki, Allah karşıma bu konuda bana yardımcı olabilecek birini mutlaka çıkartacaktır. Lütfen sizden tek istediğim sesinize kulak verin ve Çin’e karşı yanımızda olun”