Bahsi geçen konuşmada Obama’nın “Gelecekte hava yoluyla bulaşan ölümcül bir hastalıkla karşılaşmamız olası. Bu durum için şimdiden önlem almalı ve gerekli yatırımları yapmalıyız” sözlerini sarf etmesi, koronavirüsün planlanarak üretilmiş bir virüs olduğunun kanıtı olarak sunuldu.

İddialarda yer alan video, Barack Obama’nın 2 Aralık 2014’te Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde Ebola salgınına ilişkin gelişmeleri aktardığı konuşmadan alındığı ortaya çıktı. Teyit.org'un aktardığına göre, aynı yıl Batı Afrika’da ortaya çıkan Ebola salgınının Ekim ayında ABD’ye sıçraması tedirginlik yaratmış, hükümet bunun üstüne harekete geçmişti.

Obama bu konuşmasında Ebola tehdidinden bahsederken gelecekteki muhtemel salgınlara karşı da hazırlık için bir fon oluşturmanın gerekliliğini vurguluyor. 1918’deki İspanyol gribi, 2000’li yıllardaki kuş gribi ve SARS salgınlarını anımsatan Obama, gelecekte de benzer salgınlar yaşanabileceği ve şimdiden hazırlık yapılması gerektiğinin üstünde duruyor. Konuşmanın amacı, dinleyenleri salgın araştırma çalışmalarına yatırıma teşvik etmek.

Öte yandan, Obama’nın gelecekte ölümcül bir salgınla karşılaşabileceklerini söylemesi, Covid-19’un planlı bir salgın olduğunu da göstermiyor. Covid-19 insanlığın karşılaştığı ilk ve son pandemi değil. Virologlar, potansiyel bir salgın riski için yıllardır zaten uyarılarda bulunuyordu.

2018 yılında, dönemin Medikal ve Biyolojik Savunma Hazırlık Politikaları Başkanı Luciana Borio, İspanyol gribinin 100. yılı adına düzenlenen sempozyumda grip pandemisi tehdidinin, bir numaralı endişeleri olduğunu söylemişti. Mart 2020’de CNN’de bir yayına katılan Delaware Üniversitesi Epidemiyoloji Bölümü’nden Jennifer Horney, 2005 yılından bu yana böyle bir pandemiyle karşılacaklarının bilincinde olduğunu belirtmişti.

TRUMP ELEŞTİRİLMİŞTİ

Donald Trump’ın 19 Mart’ta yaptığı basın açıklamasındaki “Bu boyutta bir pandeminin yaşanacağını kimse bilmiyordu” sözleri bu nedenle çokça eleştirilmiş, pek çok haber ve doğrulama platformu salgın riski hakkında daha önce yapılan uyarıları derlemişti.

Obama’nın iddiada yer alan 2014 tarihli konuşması da bunlardan biri olarak sunuldu. Hatta, Trump’ın sözlerinin ardından Obama’nın konuşması eklenerek hazırlanan videolar ise sosyal medyada dolaşıma girdi.