Kış aylarında nezle ve gribe bağlı olarak sıkça karşılaşılan öksürükler, genellikle rahatsız edici olabilir. Ancak öksürük şurupları kullanırken dikkatli olunmalıdır ve doktor tavsiyesi olmadan ezbere başvurulmamalıdır. Özellikle balgamlı ve enfeksiyona bağlı öksürüklerde, öksürük kesici şuruplar kullanmak, balgamın akciğerden atılamamasına ve durumun daha da kötüye gitmesine yol açabilir. Bu nedenle doğal yollarla öksürüğü hafifletmek önemlidir.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bayram, DHA’ya yaptığı açıklamada

Öksürük şuruplarının doktor tavsiyesi dışında asla ezbere kullanılmaması gerektiğine değinerek, şu tavsiyelerde bulundu:

Çay içeyim derken böbreğinizden olmayın Çay içeyim derken böbreğinizden olmayın

“Balgamlı, enfeksiyona bağlı bir öksürüğe, öksürük kesici şurup vermek balgamın akciğerden atılamamasına neden olarak durumun daha kötüye gitmesine neden olabilir. Öksürüğün kolay atlatılması için yapılması gerekecek önlemler arasında bol sıvı tüketmek, temiz ferah ortamda kalmak gerekir. Nezle ve gribe bağlı öksürükler kış aylarında sık görülür. Bu durumlarda kuşburnu, ada çayı, ıhlamur, ekinezya, ayva yaprağı çayı tüketmek önemlidir. Toz zencefil, karanfil, bal ve limon karıştırılıp çay şeklinde içilmesi öksürüğü rahatlatır. Bu çaylara bal karıştırılması bağışıklık sistemini güçlendirecektir. C vitamini güçlü bir antioksidandır. Ayva, portakal, limon gibi kış meyvelerinde oldukça fazla miktarda bulunur.”

Editör: Habererk Haber Merkezi