Yapılan araştırmalar, uyku hapı kullanan kişilerin doğal olarak uyuyanlara göre %55 daha fazla erken ölüm riski taşıdığını ortaya koymaktadır. Mynet’in Tayvan Ulusal Üniversitesi'nden Yu Sun’a dayandırdığı haberde Yu Sun: "Sonuçlarımız şaşırtıcı derecede etkileyici. Birçok insan uyku haplarına güvenerek uyumayı sağlamaya çalışıyor, bu nedenle bu hapların almanın ölüm riskini iki katından fazla artırabileceğini bulmak şok edici" dedi. Uykusuzluk tedavisinde uyku haplarının birinci basamak olarak kullanılması yerine diğer yöntemlerin denendiğini ve bunlardan önce kullanılmamasını öneriyoruz."

Araştırmalar, uyku hapı kullanan kişilerin yaşam sürelerinin erkeklerde 5,3 yıl, kadınlarda ise 5,7 yıl daha kısa olduğunu göstermektedir. Ulusal Sağlık Hizmeti'ne göre, uyku haplarının ciddi yan etkilere ve bağımlılığa yol açabileceği için genel hekimler tarafından nadiren reçete edilmektedir. Eğer ciddi bir uykusuzluk sorununuz varsa ve diğer tedaviler işe yaramamışsa, bu haplara sadece birkaç gün veya en fazla birkaç hafta boyunca başvurmanız önerilir.

Sleep Health dergisinde yayınlanan son bir çalışma, uyku süresinin yaşam süresi üzerindeki potansiyel tehlikelerini inceledi. Araştırmacılar, Tayvan'da 1994 ile 2011 yılları arasında 484,916 yetişkinin ölüm riskini ve beklenen yaşam süresini izledi. Katılımcılar dört gruba ayrıldı: dört saatten az uyuyanlar, dört ila altı saat uyuyanlar, altı ila sekiz saat uyuyanlar ve sekiz saat veya daha fazla uyuyanlar. Ayrıca, katılımcılara reçeteli uyku hapı kullanıp kullanmadıkları ve kullanıyorlarsa ne sıklıkla kullandıkları da soruldu.

Bağımsız uzmanlar, üç uyku süresi boyunca artan riskin doğrudan haplardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını sorguladı. Open University'den Profesör Kevin McConway şunları söyledi: "Araştırmacılar, uyku hapı alan kişilerin erken ölüm riskinin daha yüksek olduğunu buldular."

Editör: Gökçe Sevim