Geçtiğimiz Mart ayında açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, 65 yaş üstü yaşlılarda internet kullanımının son 5 yılda 4 kat arttığını ortaya koyuyor. Yani bu rapora göre Türkiye’deki yaşlılar, internete karşı duydukları ön yargılarını hızla kırıyor ve sosyal medyada varlık göstermekten keyif alıyor. 

Ancak 65 yaş üzeri kullanıcılar, kendileri için çok yeni olan bu dünyayı keşfederken bazı zorluklar da yaşayabiliyorlar. Heryasta.org olarak, iyisiyle kötüsüyle Türkiye’deki yaşlıların internet ve sosyal medya ile imtihanına sizler için daha yakından baktık:

En popüleri Facebook

Aslına bakarsanız Facebook, yalnızca dünyada değil ülkemizde de yaşlı sosyal medya kullanıcılarının daimi favorisi. Öyle ki Facebook’un yayınladığı Mart 2019 rakamlarına göre Facebook’un Türkiye’deki kullanıcılarının %10.5’i, demografik olarak “yaşlı” şeklinde tabir edilen 55 – 65+ yaş grubundaki kullanıcılardan oluşuyor. 2010 yılında sıfıra yakın olan bu oranın son 9 senede kazandığı ivme, aynı zamanda bu yaş grubuna mensup bireylerin akıllı cihaz kullanım oranlarının da katlanarak arttığını ortaya koyuyor.

Mazide kalan okul arkadaşlarına; eski meslektaşlara veya bir biçimde izi kaybedilen yakınlara ulaşmanın en kestirme yolu olan Facebook, başlangıçta sadece bu özelliği ile öne çıksa da şimdilerde özellikle yaşlı kullanıcılar için kombine bir bilgi kaynağı vazifesi de görüyor. Yani Facebook’un akış sayfasında sürekli yenilenen haber bağlantıları, müzik videoları ya da gündeme ilişkin görseller bu yaş grubundaki kullanıcıyı başka mecralarda araştırma yapma yükünden kurtarmış oluyor.

2012’den beri İzmir’in Seferihisar ilçesinde yaşayan Yusuf Kadri Kürkçü, özellikle sakin geçen kış aylarında zamanının çoğunu bilgisayar başında geçiriyor.

67 yaşındaki emekli sosyal medya kullanıcısı Yusuf Kadri Kürkçü Facebook’un sağladığı bu kolaylıklardan vazgeçemeyenlerden: İnternetle ilk kez 1997 senesinde tanışan Kürkçü o zamanlar interneti yalnızca iş ve bilgi alışverişi için kullandığını ifade ediyor. Facebook’un ortaya çıkışıyla birlikte hemen bir hesap açan Yusuf Kadri Kürkçü, ilk işinin izini kaybettiği eski dostlarıyla Facebook aracılığıyla yeniden temasa geçmek olduğunu sözlerine ekliyor. Daha sonraki dönemlerde bu mecranın bilgilendirici etkisini de keşfeden Kürkçü, özellikle bahçe bakımı ve sağlıkla ilgili güvendiği sayfaları takibe alarak ilgisini çeken bu konularda yeni şeyler öğrenmeye çalıştığını söylüyor. Sosyal medyadaki güvenlik tehditlerinin de farkında olduğunun altını çizen Yusuf Kadri Kürkçü “Şüpheli gördüğüm profillerden gelen arkadaşlık istekleri ile asla işim olmaz” diyerek yaşıtlarını bu konuda temkinli davranmaya davet ediyor.

Editör: TE Bilişim